Irak mahkemesinden Bağdadi’nin eşine ölüm cezası

Irak yargısı, DAİŞ çetelerinin 2019’da öldürülen şefi Ebu Bekir el-Bağdadi'nin eşini, Êzidî kadınları kaçırdığı için idam cezasına çarptırdı.

Yüksek Yargı Konseyi'nin internet sitesinde yer alan açıklamada, "Karh'taki (Bağdat'ın batısı) ceza mahkemesi, terörist Ebu Bekir el-Bağdadi'nin eşini terör örgütü DAİŞ ile işbirliği yapmak ve Êzidî kadınları evinde alıkoymak suçundan idam cezasına çarptırdı" denildi.

Adının açıklanmaması kaydıyla AFP'ye konuşan yargı kaynakları, çok eşli Bağdadi'nin bir eşinin Türkiye'de bir süre tutuklu kaldıktan sonra Irak'a geri getirildiğini söyledi. Adli bir kaynak kadının kimliğini Esma Muhammed olarak açıkladı. 

El Bağdadi, Musul’da “halifelik” ilan ettikten beş yıl sonra ekim  2019’da ABD birliklerinin İdlib’de düzenlenlediği bir operasyonda öldürülmüştü. İdlib, işgalci Türk devletiyle bağlantılı çete gruplarının kontrolünde bulunuyor. 

Ağustos 2014’te DAİŞ çeteleri Şengal’e soykırım saldırılarında bulunmuş, binlerce Êzidî kadın ve kız çocuğunu kaçırarak köle statüsüne indirgemişti. Kadınlar pazarlarda satılmıştı. Halen çok sayıda Êzidî kadın ve kız çocuğunun akıbeti bilinmiyor. Saldırılarda binlerce kişi katledilmiş, yüzbinercesi ise HPG ve YPG’nin hızlı müdahalesi sonucu kurtarılmıştı. 

Türk medyası kasım  2019’da yayınladığı haberlerde Esma Fevzi Muhammed El Kubeysi olarak tanıman Bağdadi’nin eşinin haziran 2018’de tutuklandığını duyurmuştu.