Japon parlamenterler ‘UFO’ çalışma grubu kurdu

Aralarında eski Japon savunma bakanlarının da bulunduğu yaklaşık 80 üyeden oluşan grup, hükümeti UFO’larla ilgili tespit ve analiz yeteneklerini geliştirmeye çağırdı.

Perşembe günü konuyla ilgili bir çalışma grubu kuran Japon parlamenterlere göre UFO'lar ciddiye alınmalı ve ulusal güvenliğe yönelik olası riskler açısından ele alınmalı. 

Aralarında birçok eski Japon savunma bakanının da bulunduğu 80 kadar üyeden oluşan partiler üstü grup, hükümeti bu "tanımlanamayan anormal fenomenleri" (UAPs) tespit ve analiz etme kabiliyetini geliştirmeye çağırıyor.

Eski Savunma Bakanı Yasukazu Hamada kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, "Bir şeyin açıklanamaz olduğu gerçeğine kendimizi teslim etmemiz ve bu tür fenomenlerle ilgili olarak kafamızı kuma gömmeye devam etmemiz son derece sorumsuzca olacaktır" dedi.

Muhalefet partilerinden bir milletvekili olan Yoshiharu Asakawa da geçtiğimiz ay "Japonya'da UFO'lar geleneksel olarak siyasetle hiçbir ilgisi olmayan okült bir alana ait olarak algılanıyor" demişti. 

Ancak Japonya Yenilik Partisi'nin bu seçilmiş üyesi, tanımlanamayan uçan nesnelerin "gelişmiş gizli silahlar ya da gizlenmiş casus uçaklar" olduğu ortaya çıkarsa, bunun Japon ulusunun güvenliği için büyük bir tehdit oluşturabileceğini sözlerine ekledi.

Japonya'nın başlıca savunma müttefiki olan Amerika Birleşik Devletleri'nde, 2022 yılında Pentagon bünyesinde UAP'lere adanmış bir ofis kurulmuştu. ABD istihbaratı ve NASA da bu alanda veri topluyor ve inceliyor.

Pentagon'un AARO adlı uzmanlık ofisi Mart ayında yaptığı açıklamada, bazı UAP'lerin dünya dışı kaynaklı olduğu ya da ABD hükümetinin bu tür kanıtları örtbas ettiği sonucuna götürecek "hiçbir deneysel kanıt" bulamadığını savunmuştu. 

AARO'nun raporuna göre "yapılan incelemeler çoğu gözlemin sıradan nesne ya da fenomenlerin yanlış tanımlanmasından kaynaklandığını" ve şu an için gizemli kalan vakaların çoğunun daha kesin veriler elde edilmesi halinde sıradan bir açıklama bulabileceğini ortaya koymuştu.

2023'ün başında, Amerikan hava sahası üzerinde uçan yüksek profilli Çin balonunu vakası, Japonya da dahil olmak üzere daha önce gözlemlenen bazı hava anomalilerinin etrafındaki gizemin ortadan kalkmasına yardımcı oldu. Japon Savunma Bakanlığı daha sonra, önceki yıllarda Japon hava sahasında görülen birkaç UFO'nun muhtemelen Çin casus balonları olduğu görüşünü benimsedi.