Joe Biden’ın çekilmesi için baskılar artıyor

ABD Başkanı Joe Biden’ın, Donald Trump karşısında başkanlık yarışında çekilmesi ve yerine yeni bir adayın belirlenmesi için baskılar artıyor.

Demokrat Parti’nin önde gelen senatörlerinden birinin yaptıtğı çağrı Biden’a olan desteğin erozyona uğradığını gösteriyor. 

Vermont Senatörü Peter Welch, Washington Post tarafından yayınlanan yazısında ABD Başkanına "ülkenin iyiliği için", Beyaz Saray yarışından “çekilmesi" çağrısında bulundu. Welch, bunu doğrudan yapan ilk kişi oldu.

Aynı gün, Colorado Senatörü Michael Bennet, Joe Biden'ın yarışta kalması halinde kaybedeceğini ve Kasım ayında başkanlık seçimleriyle aynı anda yapılacak yasama seçimleri öncesinde Demokrat milletvekillerini de beraberinde sürükleyeceğini söyledi.

DÜŞÜNÜLEN YENİ ADAY

Axios web sitesi, partinin bir diğer kilit ismi olan Senato lideri Chuck Schumer'in yeni bir adaylığı değerlendirmeye hazır olduğunu bildiriyor. 

Kongre'nin diğer bileşeni olan Temsilciler Meclisi'nin en az sekiz Demokrat üyesi de ABD Başkanı'na açıkça çekilme çağrısında bulundu.

Ayrıca ünlü yönetmen ve yapımcı George Clooney New York Times'da yaptığı açıklamada "Joe Biden'ı seviyorum. Ama başka bir adaya ihtiyacımız var" diye yazdı 

George Clooney'nin tepkisi, şimdiye kadar Joe Biden için güçlü bir medya ve finans kaynağı olan sinema dünyasındaki diğer tepkilerin hemen ardından geldi.

Çarşamba günü NBC, Joe Biden'ın kampanyasına yakın bir kaynağın bağış toplamanın artık "felaket" olduğunu söylediğini aktardı.

Hala çok etkili olan eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, MSNBC'de Joe Biden'ı zor durumda bıraktı.

Demokratlar arasında popüler olan bu kanalda, Kasım ayında Cumhuriyetçi selefi Donald Trump'a karşı "aday olup olmayacağına karar vermek Başkan'a bağlı" diyen Pelosi, "Zaman daralıyor.” diye ekledi. 

BIDEN VAZGEÇMİYOR

Ancak ABD Başkanı kararını çoktan verdiğini düşünüyor. Pazartesi günü partisinin üyelerine bir mektup yazarak "yarışta kalmaya kesin kararlı olduğunu" bildirdi.

Enerjisi ve dayanıklılığıyla ilgili şüpheleri ortadan kaldırmak için son günlerde faaliyetlerini iki katına çıkaran Joe Biden, Çarşamba günü ana Amerikan sendika grubu olan AFL-CIO'nun bir toplantısında kısa bir konuşma yaptı ve ardından Washington'daki bir NATO zirvesine katıldı.