Kaliforniya’da binlerce kişi yangından kaçıyor

Kaliforniya'nın kuzeyinde şiddetlenen bir orman yangını binlerce kişinin tahliye edilmesine neden oldu.

Meteoroloji servislerine göre ABD’nin batısında son derece "tehlikeli" bir sıcak hava dalgasının vurduğu bu bölgede yaşanan yangın nedeniyle yetkililer onbinlerce kişiyi tahliye etti. 

Bölgede itfaiyeciler alev alev yanan ağaçlarla çevrili evleri korumak için mücadele ederken, helikopterler ve su bombardıman uçakları alevlerle mücadele etti. 

Amerika Birleşik Devletleri'nin batısı uzun ve yoğun bir sıcak hava dalgasına hazırlanırken yetkililerin 10.000'den fazla kişiden bölgeyi terk etmesini istediği Oroville yakınlarında Salı gününden bu yana 1.400 hektardan fazla çayır ve ormanlık alan kül oldu. 

Yangın, 2018 yılında ABD eyalet tarihinin en ölümcül yangınına sahne olan ve 85 kişinin hayatını kaybettiği Paradise'a yakın bir mesafede bulunuyor. 

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom daha fazla kaynağı harekete geçirebilmek için olağanüstü hal ilan etti. 

NBC'nin bir yan kuruluşu olan yerel televizyon kanalı KCRA'ya göre 25 binden fazla kişi tahliye emirlerinden etkileniyor. 

Son iki yıldır çok yağışlı kışlar geçirmesine rağmen, Amerika'nın batısı son yirmi yıldır kuraklık yaşıyor. 

2024 yazı şimdiden çok sıcak ve kurak geçecek gibi görünüyor. Son zamanlardaki aşırı yağışlar, kuruduktan sonra alevler için yakıt haline gelen bitki örtüsünü destekledi.

Yangın, önümüzdeki birkaç gün içinde sıcaklıkların 46°C'ye ulaşması beklenen bir sıcak hava dalgasının bölgeyi vurmasıyla şiddetleniyor. 4 Temmuz Perşembe günü ABD'de resmi tatil ile birlikte uzun bir hafta sonu yaşanacak.

ABD'nin 50 eyaletinden 21'inde yaklaşık 150 milyon kişi çeşitli seviyelerde sıcak hava dalgası uyarılarından etkileniyor. 

Meteoroloji servisleri, önümüzdeki haftaya kadar uzayabilecek bu sıcak hava dalgasının süresinin "endişe verici" olduğunu vurguladı.

Geçen yıl dünya genelinde kayıtlara geçen en sıcak yıldı ve ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) göre 2024'ün de bu rekoru kırma ihtimali %50. 

Bilim insanları, tekrar eden sıcak hava dalgalarının iklim değişikliğine bağlı küresel ısınmanın bir işareti olduğunda ısrar ediyor.