Kanada’da orman yangınları

Kanada’nın kuzeydoğusunda kontrolden çıktığı düşünülen ve rüzgarların körüklediği bir orman yangını nedeniyle 9 binden fazla kişi tahliye edildi.

Newfoundland ve Labrador eyaletindeki Labrador City ve Wabush sakinlerine "yangının aşırı davranışları" nedeniyle evlerini terk etmeleri emredildi. 

Sosyal ağlarda paylaşılan görüntülerde benzin doldurmak için bekleyen araç kuyrukları görülürken, gökyüzü devasa duman bulutlarıyla kaplanmış durumda.

Labrador City sakini Stacy Hunt CBC'ye yaptığı açıklamada, "Dumanı gördüğümde şok oldum," dedi. Aynı kişi "Gidebileceğimiz tek bir yer var. Fazla seçeneğimiz yok" diye ekledi.

Kuzey Quebec'in bu ücra bölgesinde yaşayanların, evlerinin 500 kilometreden fazla doğusundaki mevcut tek yol üzerinden tahliye edilmekten başka seçeneği yok.

"Olağanüstü bir yangın davranışı gözlemliyoruz. Dakikada yaklaşık 50 metre hızla ilerliyor" diyen eyalet itfaiye sözcüsü Jeff Motty, yangının yoğunluğunun su bombardıman uçaklarının kullanılmasını imkansız hale getirdiğini de sözlerine ekledi.

575 AKTİF YANGIN

Kanada şu anda 575 aktif yangınla karşı karşıya ve 400'den fazlasının kontrolden çıktığı düşünülüyor. Son günlerde özellikle sıcak hava dalgasının yaşandığı ülkenin batısında çok sayıda yangın çıktı.

Cuma günü federal hükümet, havanın yaz başından bu yana yangın sayısını sınırlayacak kadar elverişli olduğunu, ancak yangın sezonunun zirvesine girdiğini açıkladı. Resmi rakamlara göre Kanada şu ana kadar 1,5 milyon hektar alanın yandığı "ortalama" bir sezon geçirdi.

Geçen yıl ülke kıyamet gibi bir yaz yaşamış ve tarihinin en kötü yangın sezonunu kaydetmişti. 15 milyon hektarın yanması ve 6.400 yangın çıkması ile daha önce hiç bu düzeyde yangınlar görülmemişti. Ayrıca 200 binden fazla insan tahliye edilmişti. 

Uzmanlara göre, ülkenin birçok bölgesinde iklim değişikliğinin neden olduğu daha kuru ve sıcak koşullar, son yıllarda büyük yangın riskini arttırdı.