Kanada’da orman yangınları erken başladı, binlerce kişi tahliye edildi

Kanada’nın British Columbia eyaletinde meydana gelen orman yangınları 4 bin hektarlık alanı kaplarken, binlerce kişi tahliye edildi.

Yetkililer, Kanada'da yangın sezonunun erken başladığını ve zorlu geçeceği uyarısında bulundu. 

Federal yetkililere göre Pazar günü yüzlerce orman yangınının devam ettiği Batı'da binlerce kişi tahliye edilmek zorunda kaldı. 

Kontrolden çıkan bu yangın karşısında yaklaşık 3.500 kişi Cuma akşamı 400 km daha güneye taşınmak zorunda kaldı. Eyaletin itfaiye teşkilatına (BCWS) göre, Pazar günü neredeyse iki katına çıkan ve şu anda 4.000 hektardan fazla alanı kaplayan yangın, pazartesi sabahı erken saatlerde evlere de sıçrayabilir.

BCWS'den Ben Boghean, “Önümüzdeki 48 saat, tahmin edilen batı rüzgarları ve bölgedeki aşırı kuru ve uçucu yakıtlar nedeniyle zorlu geçecek” dedi ve yangında çalışan 70 itfaiyecinin de risk altında olabileceğini sözlerine ekledi. 

Yetkiliye göre bu kontrolsüz ilerlemenin ardında bölgeyi etkileyen “birkaç yıllık kuraklık” ve kış boyunca az kar yağışı bulunuyor. 

Komşu Alberta eyaletinde, Fort McMurray'e yaklaşık on beş kilometre mesafede bulunan ve bölge sakinlerini olası bir tahliyeye hazırlanmaya zorlayan 44 yangın var.

Eyaletin kuzey batısında, boreal ormanlarının ortasında yer alan ve petrol kumlarıyla bilinen bu kasaba, Mayıs 2016'da zaten harap olmuş ve 90.000 sakinini aceleyle bölgeyi terk etmeye zorlamıştı. Bu yangın, 2.500'den fazla binanın yok olması ve yaklaşık 10 milyar Kanada doları (6,8 milyar euro) maliyetiyle Kanada tarihinin en büyük felaketi olmaya devam ediyor.

Çarşamba günü yayınlanan bir güncellemede Ottawa, önümüzdeki aylarda “kuraklık koşulları” ile birlikte “normalin üzerinde sıcaklıkların orman yangınları riskini ve yoğunluğunu artıracağını” öngördü. 

2023 yılında Kanada tarihinin en kötü yangın sezonunu yaşamıştı. Ülkeyi doğudan batıya kasıp kavuran yangınlar 15 milyon hektardan fazla alanı yakmış, sekiz itfaiyecinin hayatına mal olmuş ve yetkilileri 230.000 kişiyi tahliye etmek zorunda bırakmıştı.