Katliam ardından Han Yunus’ta tahliye emirleri

Gazze Şeridi’ndeki savaş 310’uncu gününe girerken, İsrail bir kez daha Han Yunus’u boşaltma emri verdi. Cumartesi günü bu bölgede bir okul bombalanmış ve katliam yaşanmıştı.

Bir okulda gerçekleşen katliamın ardından Gazze Şeridi'nde çatışmalar devam ediyor. Han Yunus kasabasının kuzeyindeki bir mahallenin sakinlerine İsrail ordusu tarafından bölgeyi derhal boşaltmaları emredildi.

Bölgedeki insanlara Arapça kısa mesaj, telefon, broşürler ve medyadaki duyurularla sınırları yeniden çizilen insani bölgeye gitmeleri çağrısında bulunuluyor.

İsrail, Filistinli savaşçıları mevcut insani bölgeyi "terörist faaliyetler yürütmek ve İsrail Devletine roket atmak" için kötüye kullanmakla suçluyor. İsrail ordusu, sistematik bir şekilde bölge sınırlarının değiştirilmesini de bu şekilde gerekçelendiriyor. 

En son cuma günü Birleşmiş Milletler insani yardım kuruluşu OCHA, Perşembe ve önceki günlerde bölgenin kuzeyindeki alanlarla ilgili tahliye emirlerin ardından "son 72 saat içinde en az 60.000 Filistinlinin Han Yunus'un batısına taşınmış olabileceğini" tahmin etmişti. 

İsrail uyarıları sivilleri korumak için yaptığını iddia etse de, katliamlar yaşanmaya devam ediyor. 

Gazze Sivil Savunması cumartesi günü yaptığı açıklamada İsrail'in yerinden edilmiş kişilerin barındığı bir okula düzenlediği saldırıda aralarında çocukların da bulunduğu 93 Filistinlinin öldüğünü duyurdu.

İsrail ordusu ise okulun Hamas ve İslami Cihad tarafından kullanıldığını iddia ederek, bu iki Filistinli silahlı grubun en az 19 üyesini öldürdüğünü savundu. 

İsrail ordusu son 24 saat içinde yaklaşık 30 Hamas askeri hedefini vurduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler'e göre Filistin yerleşim bölgesinde yaşayan 2,3 milyon kişinin neredeyse tamamı evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Filistinliler ve BM liderleri bölgenin artık güvenli bir bölge olmadığını belirtiyor.

Han Yunus'un batısında bulunan ve bölge sakinlerinin gönderildiği al Masawi gibi insani yardım bölgeleri İsrail güçleri tarafından defalarca bombalandı.

LÜBNAN CEPHESİ

Lübnan cephesindeki çatışmalar ise 309’uncu gününe girdi. Hizbullah cumartesi akşamı yaptığı açıklamada İsrail'in kuzeyinde Safed yakınlarında bulunan Mahava Alon üssüne "bir intihar dronu filosu" gönderdiğini duyurdu. Hizbullah, saldırının cuma günü bir Hamas kadrosunun öldürüldüğü "Sayda'daki düşman suikastına yanıt olarak" yapıldığını belirtti.