Kenya’da kötü hava koşulları: Ölü sayısı 228’e çıktı
Kenya’da mart ayından bu yana kötü hava koşullarında ölenlerin sayısının 228'e yükseldiği açıklandı.
Kenya’da mart ayından bu yana kötü hava koşullarında ölenlerin sayısının 228'e yükseldiği açıklandı.
Kenya ve komşu Tanzanya’da kötü hava koşulları yaşamı ağır etkilemeye devam ediyor. Önceki gün her iki ülkenin kıyılarını şiddetli bir kasırga vurdu.
Tropikal siklon Hidaya, cumartesi günü karaya ulaştığında gücünü kaybetti ve büyük hasara yol açmadan uzaklaştı. Tanzanya Pazar günü yaptığı açıklamada siklonun artık ülke için bir tehlike oluşturmadığını söyledi.
Ancak Kenyalı yetkililer hala sağanak yağmurun devam ettiğini, bu nedenle daha fazla toprak kayması ve sel riski olduğunu bildirdi.
Ülkenin batısında, pazar günü şafak vakti bir nehir taşarak Kisumu ilçesindeki Ahero kasabasında bir polis karakolunu, bir hastaneyi ve bir pazarı sular altında bıraktı.
Su seviyesi yükselmeye devam ederken başkent Nairobi'yi birbirine bağlayan otoyol üzerindeki Kisumu'nun eteklerindeki ana köprü sular altında kaldı.
Hükümet sözcüsü Isaac Mwaura pazar günü krizle ilgili düzenlediği basın brifinginde özetle “Durum ciddi” dedi.
Cumartesi günü Zanzibar takımadalarında plajlar terk edildi, dükkanlar kapandı ve deniz taşımacılığı askıya alındı. Ülke misan ayının başından bu yana en az 155 kişinin hayatına mal olan kötü hava koşullarının etkisi altında bulunuyor.
Hükümet rakamlarına göre, Mart ayından bu yana kötü hava koşulları 228 kişinin ölümüne ve 72 kişinin kaybolmasına neden oldu. Isaac Mwaura, 212 binden fazla insanın “isteyerek ya da zorla” yerlerinden edildiğini açıkladı.
Kenya İçişleri Bakanlığı, büyük nehirlerin ya da 178 “suyla dolu ya da dolmak üzere olan baraj ya da rezervuarların” yakınında yaşayan herkesin bölgeyi boşaltmasını emretti.
Mwaura ayrıca su kaynaklı hastalık riski konusunda da uyarıda bulundu. İshalin yanı sıra bir kolera vakası da rapor ediliyor.
Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Dernekleri Federasyonu (IFRC) Genel Müdürü Jagan Chapagain Cumartesi günü X'e yaptığı açıklamada, daha fazla yağmur yağacağına dair tahminlerin “daha geniş bir insani kriz konusunda büyük endişe” yarattığını söyledi.
Kenya hükümeti hazırlıksız olmakla ve hava durumu uyarılarına rağmen krize çok geç müdahale etmekle suçlanıyor. Muhalefetteki Azimio partisi ulusal felaket durumu ilan edilmesi çağrısında bulundu.
Burundi'de yağmur mevsiminin başladığı Eylül ayından bu yana en az 29 kişi öldü ve 175 kişi yaralandı; Etiyopya, Ruanda, Somali ve Uganda'da da hava koşullarına bağlı başka ölümler rapor edildi.