Kıtlık: Dünyanın en kritik bölgeleri
BM, 2030 yılına kadar açlığı sona erdirmeyi hedefliyor, ancak 2024'te özellikle Küresel Güney'de durum daha da kötüleşiyor.
BM, 2030 yılına kadar açlığı sona erdirmeyi hedefliyor, ancak 2024'te özellikle Küresel Güney'de durum daha da kötüleşiyor.
Silahlı çatışmalar, iklim krizinin etkileri, Covid salgını artçı şokları ve artan eşitsizlikler, gıda güvensizliğini artırıyor.
KRİTİK BÖLGELER
Dünya Gıda Programı (WFP) ve FAO, Haziran-Ekim 2024 döneminde gıda güvensizliğinden en çok etkilenecek 18 bölgeyi belirledi. Bölgeler üç ana kategoriye ayrılıyor:
1. Aşırı Endişeli: Gazze Şeridi, Sudan, Güney Sudan, Mali ve Haiti.
2. Çok Yüksek Endişeli: Çad, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Yemen, Suriye ve Myanmar.
3. Yüksek Endişeli: Sierra Leone, Burkina Faso, Nijerya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Etiyopya, Somali, Lübnan, Zambiya, Mozambik, Malavi ve Zimbabve.
ÜLKE VE BÖLGELERİN DURUMU
Gazze Şeridi: İsrail’in saldırıları nedeniyle ciddi yıkım ve yerinden edilme yaşanıyor. Temmuz ortasına kadar kitlesel insani yardım olmazsa, açlık ve ölüm bir milyondan fazla kişiyi tehdit edecek.
Sudan: Sudan ordusu ile eski ortağı Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalar, 8.8 milyon kişinin yerinden edilmesine neden oldu. Yaklaşık 17.7 milyon insan, bir sonraki öğününü nasıl alacağını bilmiyor. 3.7 milyon çocuk akut yetersiz beslenmeden muzdarip.
Güney Sudan: Şiddetli sel felaketleri ve iç çatışmalar nedeniyle 2024 yazında 79.000 kişi için felaket boyutunda gıda güvensizliği bekleniyor. 1.6 milyon çocuk ve 870.000 hamile/emziren kadın akut yetersiz beslenme riski altında.
Mali: 2012’den bu yana silahlı çatışmalar sürüyor. 354.000 kişi ülkelerini terk etti. Yardımların ulaştırılamaması, özellikle Menaka bölgesinde gıda güvensizliğini artırıyor. 120.000'den fazla insan acil durumda ve 1.4 milyon çocuk yetersiz beslenme riski taşıyor.
Haiti: Siyasi istikrarsızlık, doğal felaketler ve ekonomik kriz, ülkeyi derin bir gıda güvensizliği döngüsüne soktu. 2023'te açlık endeksinde 125 ülke arasında 115. sırada yer aldı. 1.6 milyon kişi akut gıda krizi riski altında.