Kolombiya’da silahları imha işlemi başladı

Barış anlaşması kapsamında FARC tarafından Birleşmiş Milletler’e (BM) teslim edilen silahların imhasının başladığı duyuruldu.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile devlet arasında 52 yıllık savaşa son veren ve geçtiğimiz yılın kasım ayında kabul edilen barış anlaşması, ilk aşamada silahların teslimini öngörüyordu.

Birleşmiş Milletler (BM) misyonu tarafından takip edilen teslim işlemi 27 Haziran’da son bulmuştu.

7 BİNİ AŞKIN MAYIN, EL BOMBASI VE CEPHANE

BM’nin görevlendirdiği uluslararası gözlemci heyetinin başkanı General Javier Pérez Aquino, toplam 26 bölgedeki silah ve cephaneleri imha işleminin başladığını duyurdu. İlk aşamada 7 bin 476 adet anti-personel mayını, el bombası ve diğer cephanelerin imha edildiğini belirten Aquino, imha işleminin devam ettiğini söyledi.

Barış anlaşması kapsamında FARC’ın 7 bin kadar gerillası daha önce belirlenen 26 bölgede toplanmış ve silahlarını BM misyon görevlilerine teslim etmişti. 27 Haziran’da son bulan bu teslimatlarda bırakılan uzun namlulu silahların sayısı 7 bin 132 olarak verilmişti.

BM gözlemcilerine başkanlık eden General Javier Pérez Aquino, FARC’ın daha önce sahip olduğu 900’ü aşkın silah depolarından 660’ının yerinin belirlendiğini kaydetti. Aquino, geri kalan depoların FARC gerillalarının vereceği bilgiler ışığında tespit etmeyi planladıklarını dile getirdi. 

YAKILAN SİLAHLARDAN KALACAK METALLERLE ANIT YAPILACAK

Barış anlaşmasını kalıcı kılmak ve şiddetin bitişini sembolize etmesi için yakılacak silahların eritilmesinden elde edilecek metallerle Kolombiya’nın yanı sıra ABD’nin New York ve müzakerelere ev sahipliği yapan Küba’nın başkenti Havana’da birer barış anıtı yapılacak.

1964 yılında başlayan savaşta 52 yıllık sürede 260 bini aşkın kişi yaşamını yitirirken, 60 bin kişi de ‘kaybolmuştu’. İç savaş 7,1 milyon kişinin yerlerinden olmasına yol açmıştı.

ELN İLE MÜZAKERELER DEVAM EDİYOR

İç savaşa FARC’ın yanı sıra Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile çok sayıda küçük gerilla hareketine karşı devletin tarafında olan paramiliter gruplar dahil olmuştu. 1500 civarında gerillası olduğu tahmin edilen ELN’yle Kolombiya hükümeti arasındaki barış görüşmeleri ise Şubat ayından bu yana devam ediyor.