Kremlin ‘NATO tehdidine karşı önlemler’ planlıyor

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov Rus ajanslarına yaptığı açıklamada, Rusya'nın NATO'nun yarattığı "ciddi tehdide karşı koymak" için "önlemler" planladığını söyledi.

Peskov yaptığı açıklamada "Çarşamba günü Washington'da yapılan zirvede alınan kararları, yapılan tartışmaları ve kabul edilen deklarasyon metnini çok dikkatli bir şekilde analiz etmek zorundayız. Bu ulusal güvenliğe yönelik çok ciddi bir tehdittir" dedi.

Kremlin sözcüsü "NATO'yu kontrol altına almak için bizi iyi düşünülmüş, koordineli ve etkili önlemler almaya zorlayacaktır" diye ekledi. 

Ancak Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü bu "tedbirlerin" ne zaman alınacağını ya da mahiyetinin ne olacağını belirtmedi.

Çarşamba günü Atlantik İttifakı, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş gerekçesiyle Batı'nın askeri ve mali desteğini arttırdı. 

NATO üyeleri Kiev'in Rus ordusunun günlük saldırılarına karşı koyabilmesi için F-16 uçakları ve hava savunma bataryaları vaat etti. 

NATO üyeleri ayrıca Ukrayna'nın İttifak’a katılma yolunda "geri dönülmez bir yolda" olduğunu belirtirken, bunun Rusya ile İttifak arasına yeni bir sınır daha ekleyeceğini de kabul etti.

Dmitry Peskov, "Başından beri NATO'nun Ukrayna'ya doğru genişlemesinin bizim için kabul edilemez bir tehdit oluşturduğunu söyledik” dedi. 

Peskov, “Şimdi NATO'nun Ukrayna'nın kesin olarak NATO'ya katılacağını söyleyen bir belgeyi kabul ettiğini görüyoruz" ifadelerini kullandı.