Kuzey Kore’den yeni balistik füze denemesi

Güney Kore ordusu, Kuzey Kore'nin Pazar günü bir balistik füze ateşlediğini duyurdu.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada Japon Denizi olarak da bilinen bölgeye atıfta bulunularak "Kuzey Kore Doğu Denizi'ne tanımlanamayan bir balistik füze ateşledi" denildi.

Japon sahil güvenliği, ülkenin savunma bakanlığından aldığı bilgiye dayanarak bunun "Kuzey Kore'den fırlatılan bir nesne, muhtemelen balistik bir füze" olduğunu bildirdi ve gemileri dikkatli olmaya çağırdı.

Kuzey Kore en son 18 Aralık'ta en gelişmiş füze olan Hwasong-18 katı yakıtlı ICBM sınıfı bir füzeyi Japon Denizi'ne doğru ateşlemişti.

Ocak ayının başında Kuzey Kore, batı kıyısında, sivil halkın sığınmaya çağrıldığı Güney Kore adaları yakınlarında gerçek mühimmat kullanarak topçu tatbikatı gerçekleştirdi.

Çarşamba günü Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Güney Kore'yi ülkenin "ana düşmanı" olarak tanımladı. Kim Jong Un, Güney Kore için "Nihayet en düşman devlet olarak tanımlamamız gereken tarihi an geldi" dedi.

Analistlere göre bu yorumlar Kuzey Kore politikasında bir değişikliğe işaret ediyor ve Pyongyang'ın gelecekte daha sert bir tutum benimseyeceğini gösteriyor.

Geçtiğimiz yıl Kuzey Kore nükleer güç statüsünü anayasasına dahil etmiş ve BM kararlarını ihlal ederek birkaç kıtalararası balistik füze ateşlemişti.