Kuzey Kore nükleer devlet statüsünü Anayasa’ya ekledi
Kuzey Kore Cumhurbaşkanı Kim Jong Un, ülkenin nükleer devlet statüsünün Anayasa’ya geçirildiğini açıkladı.
Kuzey Kore Cumhurbaşkanı Kim Jong Un, ülkenin nükleer devlet statüsünün Anayasa’ya geçirildiğini açıkladı.
Resmi haber ajansı KCNA’ya göre Kim Jong Un, Kuzey Kore'nin nükleer devlet statüsünü "kimsenin çiğnemesine izin vermeyen" Anayasa'ya eklendiğini duyurdu.
Kuzey Kore'nin resmi kısaltmasını kullanan Kim Jong Un, “Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin nükleer güç inşa etme politikasının devletin temel yasası olarak kalıcı hale geldiğini” söyledi.
KNCA’ya göre Kim Jong Un, salı ve çarşamba günleri düzenlenen Halk Meclisi toplantısında devletin temel yasasını "hiç kimsenin çiğnemesine izin verilmeyeceğini” vurguladı.
2006 ve 2017 yılları arasında altı nükleer denemeler gerçekleştiren Kuzey Kore, bir yıl önce nükleer güç statüsünü "geri döndürülemez" kılan ve rejime yönelik varoluşsal bir tehdit durumunda önleyici bir nükleer saldırı gerçekleştirme yetkisi veren yeni bir doktrin kabul etmişti.
Bu kez Meclis, nükleer devlet statüsünü Anayasa'ya dahil ederek daha ileri bir adım atarken, Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılması umutlarını suya düşürdü.
Kuzey Kore lideri ayrıca Washington, Seul ve Tokyo'yu "sonuçta savaş ve saldırganlığın ilk nedeni olan NATO'nun Asya versiyonunun ortaya çıkmasına yol açan" bir "üçlü askeri ittifak" kurmakla suçladı.
Kim Jong Un, "Bu tehdit edici retorik ya da hayali bir varlık değil en kötü gerçek tehdittir" diye ekledi.
Pyongyang, Eylül ayı sonunda Birleşmiş Milletler'deki büyükelçisi aracılığıyla Kore yarımadasının "nükleer savaşın eşiğinde" olduğu uyarısında bulunarak ABD'nin Asya'daki politikalarına işaret etmişti.
Batılı gözlemciler Kuzey Kore’nin tarihindeki yedinci ve 2017'den bu yana ilk nükleer denemesini gerçekleştirmesinden endişe ediyor.