Le Monde: Kalitesiz binalar can kaybında büyük rol oynadı

Fransız Le Monde gazetesi Mereş merkezli depremlerden sonra Türkiye’de yıllarca süren yolsuzluklar ve kötü kalitedeki inşalara dikkat çekti.

Nicolas Bourcier imzalı haberde, “Recep Tayyip Erdoğan 2003’te iktidara geldiğinde inşaat sektöründe temizlik yapma sözü vermişti. Yirmi yıl sonra, binaların kalitesizliği yeniden felaketin insani bilançosunda büyük rol oynadı” yorumu yapıldı.

Hatay’ın 42 bin nüfuslu Ezin ilçesi depremde dimdik ayakta kalırken çevresinde kıyamet manzaraları yaşandığına dikkat çeken gazete, Ezin Belediye Başkanı’nın burada “kaçak yapıya” izin vermediklerini ifade eden sözlerini aktardı.

Bourcier, felaketten önce yapılan uyarılara, inşaat sektöründen gelen raporları da hatırlatırken, “Bir asırdan biraz fazla bir süre içinde Türkiye, büyüklüğü Richter ölçeğine göre 7'den büyük olan 20 civarında deprem yaşadı. Her 10 kişiden yaklaşık 7'si, yani 85 milyon kişiden 60 milyonu deprem bölgesinde yaşıyor. Bugün, ilk saatlerde yaşanan paniğin yerini hayatta kalanların öfkesine bıraktığı bir sırada, henüz geçici olan son rakamlara göre, tüm bölgede 40.000 kişi öldü ve yaklaşık 26 milyon kişi etkilendi” diye yazdı.

Gazeteye konuşan University College London’da acil durum planlaması profesörü David Alexander, "Sözkonusu olan bir depremden değil, kalitesiz inşaatın neden olduğu bir felakettir" dedi.

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nden (TMMOB) Taner Yüzgeç, "Depremi elbette engelleyemezsiniz ama felaketi önleyebilirsiniz" ifadelerini kullandı.

Kabul edilen yasa ve yönetmelikler, yıllar süren çalışmalar sonucu oluşturulan plan ve projelerin kağıt üzerinde kaldığını söyleyen Yüzgeç, trajediden sonra yaraların sarıldığı ama sonrasında hiçbir şey yapılmadığını ifade etti. Yüzgeç, “Spekülasyon ve rant devam ediyor, katlar hep biraz daha yükseliyor” dedi.

Gazetenin aktardığı TMMOB verilerine göre göre Türkiye'de inşa edilen yaklaşık 10 milyon binanın 6,5 ila 7 milyonu risk altında bulunuyor.