Lübnan-İsrail sınırında gerginlik tırmanıyor, bölgesel savaş endişesi var

Lübnan Hizbullahı ile İsrail ordusu arasında çatışmalar şiddetleniyor. Sınırdaki gerginliğin tehlikeli bir şekilde tırmanışı bölgesel savaş endişesine yol açtı.

İsrail'le savaş halinde olan Filistinli Hamas'ın müttefiki Lübnanlı Hizbullah'ın üstlendiği bir füze saldırısı sonucu İsrail’in kuzeyindeki Shtula'da bir İsrailli sivil öldü, birkaç kişi de yaralandı.

İsrail ordusu da güney Lübnan'daki Hizbullah mevzilerini hedef aldı. İsrail ayrıca sınır bölgesinde kendi topraklarını dört kilometre yarıçapında sivillere kapattı.

Son günlerde sınırın her iki tarafında da karşılıklı bombardımanlar yaşandı. Lübnan’dan İsrail’e sızma girişimleri de yoğunlaştı.

Hamas’ın İsrail’e 7 Ekim’de saldırısıyla başlayan savaşta Lübnan tarafından 10 dolayında kişi, İsrail tarafında ise en az 2 kişi öldü.

Kayıpların çoğu Lübnan tarafındaki savaşçılar olurken Cuma günü bir Reuters gazetecisi ve Cumartesi günü Şebaa köyünden aralarında evli bir çiftin de olduğu siviller öldü.

Hizbullah'ın çatışmaya girmesiyle yeni bir cephenin açılabileceği ve bunun da Lübnan'ı savaşa sürükleyebileceği yönündeki endişeler arttı.

ABD’den sonra Fransa da Hizbullah'a ve İran’a "bölgede yeni bir cephe açmaktan kaçınmak" için "itidal" çağrısında bulundu. Birkaç gün önce Washington da Hizbullah'ı "yanlış bir karar" almaması konusunda uyarmıştı.

Teknik olarak hala savaş halinde olan İsrail ve Lübnan arasında tampon görevi görmek üzere 1978'den beri sınırda bulunan Birleşmiş Milletler gücü UNIFIL de son günlerde bir dizi endişe verici açıklamada bulundu. UNIFIL özellikle Cuma günü durumun "kontrolden çıkabileceği" uyarısında bulundu.

Pek çok analist İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyine yönelik kara harekatı başlatmasının Hizbullah'ın müdahalesini tetikleyebileceğini düşünüyor.

İran da pazar günü yaptığı açıklamada İsrail'in Gazze'yi işgal etmesi halinde "hiç kimsenin durumun kontrolünü garanti edemeyeceği" uyarısında bulundu.