Lübnan hattında gerilim tırmanıyor: İsrail ‘çok yoğun’ operasyona hazır!

Lübnan ve İsrail arasındaki gerilim, hem sahada hem de yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda yeni bir boyut kazandı.

İsrail Başbakanı Binuamin Netanyahu Çarşamba günü yaptığı açıklamada İsrail'in, Lübnan'daki Hizbullah hareketiyle her gün çatışmaların yaşandığı kuzey sınırında “çok yoğun bir operasyona hazır olduğunu” söyledi. 

Netanyahu Lübnan sınırı yakınlarındaki bir ziyareti sırasında, “Kuzeyde çok yoğun bir operasyona hazırız. Öyle ya da böyle orada güvenliği yeniden tesis edeceğiz” dedi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi de “Lübnan'ın kuzey sınırı boyunca saldırıya geçmeye hazırız” dedi ve “karar vermeye yaklaştıklarını” ifade etti. 

HİZBULLAH DA UYARDI

Hizbullah'ın iki numaralı ismi Naim Kasım ise İsrail'i, Lübnan'a karşı savaşını genişletmeye karar vermesi halinde İsrail'de “yıkım, tahribat ve yerinden edilme” tehdidinde bulundu. Naim Kasım, “Eğer İsrail topyekûn bir savaş başlatmak isterse, biz bunu yapmaya hazırız” dedi.

Lübnan-İsrail sınırındaki son durum:

 - Hizbullah sabah saat 09.00'da Hula'nın karşısındaki “Birket Richa” bölgesi yakınlarında İsrail askerlerine roket atışı yapıldığını duyurdu. 

- Haaretz'e göre Kiryat Shmona ve Misgav Am'da olası bir “düşman hava saldırısı ve roket ateşi” sonrasında uyarı sirenleri çaldı.

-Hizbullah saat 8.00'de ise tartışmalı Şebaa çiftliklerindeki “Zebdin kışlası yakınlarındaki bir asker konuşlanmasına roketlerle saldırdığını” duyurdu. 

Şii parti ayrıca Lübnan'ın Aytarun kasabasının karşısındaki “Malikiye” bölgesine giren İsrail askerlerinin “pusuya düşürülmesinin” sorumluluğunu da üstlendi.