Macron, Korsika’ya otonomi önerdi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Korsika ziyaretinde adaya özerklik önererek, anayasal bir metin üzerinde anlaşma sağlanması için altı ay süre verdi.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ajaccio’da yaptığı konuşmada, “tarihi bir an” olduğunu belirterek, Korsika’nın Fransız Anayasası’na eklenmesi ve “ne devlete karşı ne de devletsiz olacak” adaya özerklik önerisinde bulundu.

Ulusalcıların çoğunlukta olduğu Korsika Meclisi’nde konuşan Macron, "Statüko hepimizin başarısızlığı olur" dedi.

"Yeni kurumsal aşamanın Korsika'yı tamamen Avrupa'ya demirlemesini” umut eden Macron, bir "anayasa metni" üzerinde anlaşmaya varılması için Korsikalı vekillere "altı ay" süre verdi.

Emmanuel Macron, özerkliği "gerekli bir tanınma jesti" olarak görürken, "ada ve Akdeniz özgünlüğüne saygılı bir çerçevenin inşasının" temeli olarak değerlendirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı, "Korsika adası topluluğunun özelliklerinin Anayasa'da özgün bir maddede, yani tarihi, dilsel ve kültürel bir ada topluluğu olarak tanınmasından yanayım" dedi.

Macron, “Bu tercih gençliğimizin hak ettiği tercihtir, böylece gelecek nesiller bu zenginliği Korsikalı ve Fransız olmanın gücüyle birleştirebilir. Korsikalı çünkü Fransız. Fransızca çünkü Korsikalı. Avrupalı ​​ve Akdenizli, hepsi aynı anda” diyerek sözlerini tamamladı.

Korsika’nın mevcut durumda özel bir statüsü var. Korsika’nın kenti meclisi var ve bu meclis, adanın iç işleri ile ilgili kararlar alıyor. Meclis, yürütme konseyini denetlerken, bütçeyi oyluyor, idari hesabı onaylıyor, Korsika'nın sürdürülebilir kalkınma ve planlama yasasını kabul ediyor.