Mali’de altın madeninde göçük: En az 48 ölü

Mali'nin batısında, cumartesi günü yasadışı bir altın madeninde meydana gelen göçükte en az 48 kişi yaşamını yitirdi.

AFP’nin haberine göre yerel bir polis yetkilisi, göçük sonucu 48 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. 

Kurbanların çoğunluğunun genç kadınlar olduğunu belirten yetkili, hatta “sırtında çocuğunu taşıyan” bir annenin de ölenler arasında olduğu bilgisini verdi.

Olay, daha önce Çinli bir şirket tarafından işletilen eski bir altın madeninin yüzeyindeki yasadışı altın arama sahasında gerçekleşti.  

Kenieba Altın Madencileri Derneği’nden Boubacar Keita, Bilaly Koto’daki madende en az 48 kişinin öldüğünü doğruladı. 

Yerel bir çevre örgütü başkanı ise, “Burası yasadışı bir saha. Bu tür sahaların işletilmesinde geniş bir suç ortaklığı ağı var. Arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor” dedi.  

Mali’de yasadışı madenlerde yaşanan kazalar sıkça meydana geliyor. Bir yıldan biraz uzun bir süre önce ülkenin güneyindeki bir altın madeninde toprak kayması sonucu 70’ten fazla kişi hayatını kaybetmişti. Ayrıca, Ocak ayında çoğu kadın olmak üzere 10 dolayında altın madencisi bir başka maden göçüğünde yaşamını yitirmişti.  

ZENGİNLİK VE FELAKETİN KAYNAĞI

Mali, altın üretiminde Afrika'nın önde gelen ülkelerinden biri. Dünya Bankası’na göre madencilik sektörü, Mali ekonomisinin temel direklerinden biri olup, ülkenin ulusal bütçesine dörtte bir oranında katkıda bulunuyor. Ancak, altın sadece büyük yabancı grupların ilgisini çekmekle kalmıyor; aynı zamanda, korumasız koşullarda hayatlarını riske atarak altın arayan binlerce zanaatkâr madenciyi de cezbediyor.  

GÜVENLİK KRİZİ VE SİYASİ BELİRSİZLİK

2012’den bu yana El-Kaide ve DAİŞ’E bağlı grupların saldırılarıyla derinleşen bir güvenlik krizi içinde bulunan Mali, aynı zamanda siyasi çalkantılarla boğuşuyor. Ülke, 2020 ve 2021’deki darbelerden bu yana askeri bir cunta tarafından yönetiliyor. Cunta yönetimi, egemenliğin yeniden tesisini temel politikası olarak belirlerken, madencilik sektöründe reformlara da yöneldi.  

Ağustos 2023’te kabul edilen yeni madencilik kanunu kapsamında, Aralık ayında Mali Ekonomi Bakanı Aluseni Sanu, madencilik sözleşmelerinin müzakeresi veya yeniden müzakeresi yoluyla ülkeye 700 milyar CFA frangı (yaklaşık bir milyar euro) kazandırıldığını açıkladı.