Mali'de silahlı saldırı: En az 18 köylü katledildi

Mali'nin orta kesimindeki Diallassagu köyü yakınlarında silahlı kişiler tarafından gerçekleştirilen saldırıda yaklaşık yirmi köylü hayatını kaybetti.

Cumartesi günü gerçekleşen bu katliamı henüz üstlenen olmadı. Bandiagara bölgesindeki saldırıda, silahlı kişiler köylülere ateş açtı. Bir bölge sakini, AFP'ye yaptığı açıklamada, “Cihatçılar Diallassagu'dan üç kilometre uzaklıktaki köylülere ateş açtı. Geçici ölü sayısı 18, yaralı sayısı 21” dedi. 

Saldırı, diğer köylüler tarafından da doğrulandı. Polis kaynakları ve yerel meclis üyeleri ölü sayısını 19 olarak verdi ve saldırganlar için ‘teröristler’ ve ‘silahlı adamlar’ dedi.

Bandiagara kasabasından bir yetkili, "Kimliği belirsiz silahlı adamlar 19 çiftçiyi tarlalarında öldürdü. Tüm kurbanlar Diallassagu'da yaşayan yerinden edilmiş insanlardı" dedi. Bölge valiliği, halkın korunması için çağrıda bulundu.

Nisan ortasından bu yana, Mali'nin orta kesimlerinde 110'dan fazla sivilin “cihatçı” olarak tanımlanan gruplar tarafından alıkonulduğu bildirildi. Haziran 2022'de Diallassagu'da 130'dan fazla sivil öldürülmüştü. Mali hükümeti bu katliamı El Kaide'ye bağlı Macina Katiba'ya atfetmişti, ancak grup sorumluluğu reddetmişti.

2020'de iktidarı zorla ele geçiren ve ikinci bir darbeyle güçlenen askeri yönetim, Batı Afrika devletlerinin baskısı altında, Şubat ayında yapılacak seçimlerden sonra iktidarı sivillere devretme sözü vermişti. Ancak, bu sözden geri dönüldü ve henüz yeni bir tarih belirlenmedi.

ÜLKENİN SİYASİ DURUMU

Cumartesi günü, sürgündeki muhalif siyasi figürler sivil bir geçiş hükümeti kurduklarını açıkladı. Cenevre'de yapılan basın açıklamasına göre, hükümet “Sivil Geçiş için Yurttaşlar Meclisi” tarafından kuruldu. Bu hükümetin başbakanı olarak Muhammed Şerif Kone atandı ve ekibi tanınmış, ancak sürgünde yaşayan altı üyeden oluşuyor. Bu açıklama, Mali'nin cunta tarafından atanan sivil Başbakanı Choguel Kokalla Maiga'ya yönelik eleştirilerin ardından geldi.