Mallorca’da binlerce kişi aşırı turizme karşı sokaklara çıktı

Palma de Mallorca'da binlerce kişi, İspanyol Balear takımadaları için bir gelir kaynağı olan ancak yerel halkın konut edinmesinin önünde bir engel teşkil eden aşırı turizme karşı gösteri düzenledi.

Cumartesi günü “Mallorca satılık değildir” pankartı ile sokaklara çıkan eylemciler, Palma'nın merkezine doğru yürüdü.

Organizatörler, nüfusu bir milyondan az olan bu Akdeniz adasında kitle turizmi nedeniyle konut maliyetlerinin arttığı tepkisinde bulunuyor. 

Fransa'dan sonra dünyanın en çok turist çeken ikinci ülkesi olan İspanya, resmi istatistiklere göre 2023 yılında 85 milyon yabancı ziyaretçiyi ağırladı. 

Bu 85 milyon ziyaretçinin 14.4 milyonu İspanya'nın en popüler ikinci turizm merkezi olan Balear Adaları'na gitti. 

Protesto eylemi, trajik bir olayın ardından gerçekleşti. Perşembe günü Palma de Mallorca'da deniz kıyısındaki bir bar-restoranın çökmesi sonucu iki genç Alman turist, Senegalli bir kişi ve bir İspanyol işçi hayatını kaybetmişti. 

Takımadalar özellikle Alman, İngiliz ve Hollandalı turistler arasında popüler durumda. Balear Adaları'ndan Barselona ve Malaga üzerinden Kanarya Adaları'na kadar İspanya'da turizm karşıtı hareketlerin sayısı giderek artıyor. 

Yerel sakinler tarafından dile getirilen şikâyetler arasında, turistlerin kiraladıkları evlerin çoğalmasının birçok sakini şehir merkezlerinden kaçmaya zorlamasıyla ortaya çıkan mülkiyet baskısı, gürültü ve çevre kirliliği yer alıyor.