Son Dakika: Türk devleti Eyn İsa'da bir katliam daha yaptı

Maoriler yerli hakları yasasına karşı yürüdü

Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington’da on binlerce kişi, Maori haklarını yeniden tanımlayan yasa tasarısına karşı yürüdü.

YENİ ZELANDA'DA YERLİ HALKLARA İLİŞKİN YASA TASARISI

Yeni Zelanda’nın İngiliz Krallığı ile Maori şefleri arasındaki kuruluş antlaşmasını yeniden tanımlayacak olan yasa teklifi ülkede siyasi kargaşaya yol açtı.

Salı günü kuzeyden Maorilerin kalesi olan Wellington'da dokuz günlük 100 kilometrelik yürüyüşün son etabında 42 bin kişilik kitle, Haka tezahüratlarıyla karşılandı.

Geleneksel tüy pelerinler giymiş çıplak göğüslü insanlara, kırmızı, beyaz ve siyah Maori bayrağını sallayan atlılar da katıldı.

Ülke genelinde büyüyen protestolar,  Yeni Zelanda'nın muhafazakar koalisyon hükümetindeki küçük bir partinin Waitangi Antlaşması'nı yeniden tanımlayan bir yasa tasarısı hazırlamasına tepki olarak ortaya çıktı.

1840 yılında İngiliz Krallığı ile 500’den fazla Maori şefi arasında imzalanan pakt, Maori halkının haklarının ve özerkliğinin garantisini veriyordu.

Yasa tasarısı geçen hafta parlamentoya sunulduktan sonra, Maori Partisi milletvekili Hana-Rawhiti Maipi-Clarke, yasa tasarısını ikiye böldü ve haka dansı yaptı. Çıkan kargaşada parlamento kısa bir süreliğine tatil edildi ve Maipi-Clarke salondan atıldı.

Önerilen yasa tasarısının, ülkenin 5,3 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 20'sini oluşturan yerli halkın haklarını zedelediği düşünülüyor. 

Tasarı, ırksal ayrışmayı ve anayasal çalkantıyı teşvik etmekle tehdit ediyor.

Yeni Zelanda’da Maori hakları ve ayrıcalıkları yıllar içerisinde giderek genişletildi. Ancak söz konusu yasa tasarısının yazarı ACT Partisi'nin lideri David Seymour, erken ölme, yoksulluk içinde yaşama veya hapse girme olasılıkları çok daha yüksek olan Maori halkına yardım etmeyi amaçlayan pozitif ayrımcılık politikalarına uzun zamandır karşı çıkıyor. Yasa tasarısı, Maorilere verilen sözde "özel hakları" geri almayı amaçlıyor.

Yeni Zelanda'da aylardır tartışmalara konu olan yasa tasarısı, geçen hafta ilk okumada geçti; ancak yasalaşması için yeterli desteği toplaması pek olası görünmüyor.