YENİLENDİ

Kuzey ve Doğu Suriye’de '25 Kasım' etkinlikleri

Kuzey ve Doğu Suriye’de 25 Kasım etkinlikleri sürüyor. Şehba'da yüzlerce erkek kadına şiddete karşı yürüyüş düzenlerken, birçok merkezde seminerler düzenlendi, broşürler dağıtıldı.

Kuzey ve Doğu Suriye’de kadın hareketleri, “Jin, Jiyan, Azadî ile Kendinizi Savunun” şiarıyla 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü çerçevesinde etkinlikler düzenlemeye devam ediyor.

AMÛDÊ

Kongra Star, Amûdê kentinde 60 erkeğin katılımıyla yeni bir eğitim devresi başlattı. Üç gün sürecek programda “aile kanunları,” “özgür eş yaşam” ve “toplumsal cinsiyetçilik” başlıkları ele alınıyor.
Eğitimlerin, kadın-erkek eşitliğine dair farkındalık oluşturmayı ve şiddetle mücadelede bilinç kazandırmayı amaçladığı ifade edildi.

TIL HEMÎS
Til Hemîs kentinde, Kongra Star tarafından “şiddet, türleri ve önleme yöntemleri” konulu bir seminer düzenlendi. Kentin doğusundaki Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen seminere onlarca kişi katıldı. Kongra Star Koordinasyonu üyesi Jiyana Hisên, konuşmasında kadına yönelik şiddete dikkat çekerken, Kongra Star Sözcüsü Îbtîsam Hisên ise, kadınların kendi özgürlüklerini ve halklarının özgürlüğünü gerçekleştirme iradesine hiçbir engelin set vuramayacağını ifade etti.
Etkinlikte ayrıca Önder Apo'nun ataerkil zihniyete karşı kadın mücadelesine ve geleneksel adetlerin kadın özgürlüğünü nasıl engellediğine ilişkin değerlendirmeleri okundu.

TEBQA
Tebqa Kantonu’nda, Suriye’nin Geleceği Partisi Kadın Meclisi tarafından “Kadınların siyasi alandaki ve siyasi partilerdeki rolleri” temalı bir atölye düzenlendi. Atölyeye Özerk Yönetim ve Zenûbiya Kadın Topluluğu Meclisi temsilcileri de katıldı.
Atölyede ilk sunumu gerçekleştiren Kadın Meclisi üyesi Muna Dalî, kadınların siyasi alana katılımının, demokratik yönetimlerin gelişimindeki merkezi rolüne dikkat çekti.
Tebqa Kantonu Yönetimi Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Hîba El Hemed ise kadınların siyasette ve toplumsal kurumlarda karşılaştıkları engelleri anlattı.

HALEP
Halep Aydınlar Birliği Derneği tarafından Şêxmeqsûd Mahallesi’nde düzenlenen panelde, “Toplumsal cinsiyet ve özgürlüğün anlamı” konuşuldu.
Dernek üyesi Şêrîn Şêxo, toplumsal cinsiyetçiliğin toplum üzerindeki olumsuz etkilerini ele alarak, bu sorunun çözümüne yönelik öneriler sundu. 

ŞEHBA

Efrîn-Şehba Kantonu’nda yüzlerce erkek, kadına yönelik şiddete karşı bir yürüyüş düzenledi.

Sivil toplum kuruluşları, Demokratik Özerk Yönetim, Suriye’nin Geleceği Partisi ve yerel yönetim temsilcilerinin de katıldığı yürüyüş, Fafin girişinden Şehit Zozan Amanos Şehitliği’ne kadar sürdü.

Erkekler, “Jin Jiyan Azadî felsefesiyle kendini savun” ve “Binlerce kez Jin Jiyan Azadî” yazılı pankartlar taşıyarak, "Kadın soykırımına hayır", "Jin, Jiyan, Azadî" sloganları attı.

Yürüyüş ardından Efrîn-Şehba Kantonu Kongra Star Üyesi Sureye Mistefa konuştu. Kadına yönelik şiddete karşı büyük bir mücadele verildiğini belirten Sureye Mistefa, “Sadece kadınlar değil erkekler de köleleştirildi, şiddet onlara karşı da var. Bu iktidarın eliyle yürütülüyor” dedi. Sureye Mistefa,  şiddetin sonlandırılmasının ve kadın ile toplum özgürlüğünün, Önder Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünden geçtiğini vurguladı.

Efrîn-Şehba Kantonu Eşbaşkanı Mihemed Şêxo da kadın mücadelesine önem veren Önder Apo’nun  fikir ve felsefesi temelinde duruş kazanacaklarını, “Jin Jiyan Azadî felsefesiyle kendini savun” şiarıyla kadınlarla birlikte mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti. Şêxo, "Önder Apo’nun felsefesiyle, iktidar zihniyeti yıkılacak, toplum özgürleşecek" diye vurguladı.

Êzidî Birliği Kadın Komitesi ise Ehdas’ta kadınların katılımıyla bir seminer düzenledi.

Ehdas Kadın Kurulu salonunda düzenlenen semineri Êzidî Birliği Eşbaşkanı Meryem Cindo verdi. Meryem Cindo, kadınları koruyacak yeterli yasalar olmadığı için kadınların haklarından mahrum bırakıldığını söyledi. Meryem Cindo, şiddetin son bulmasının, Önder Apo’nun düşünce ve felsefesiyle mümkün olacağını ifade etti.

ŞEDADÊ

Kongra Star, Şedadê Kenti Halk Meclisi salonunda kadına yönelik şiddetle mücadele konulu seminer düzenledi. Seminerde konuşan Kongra Star Hesekê Koordinasyonu Üyesi Nahid Silêman, kadına yönelik şiddetin kültürel ve toplumsal kökenlerine değindi. Nahid Silêman, güvenli bir toplum inşa edebilmek için kadın ve erkek arasında işbirliği sağlanmasının önemini vurguladı. Seminer sonrası  katılımcılara broşürler dağıtıldı.

TIL TEMIR- DIRBÊSIYÊ- HOL

Kongra Star, Til Temir, Hol ve Dirbêsiyê kentlerinde de kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla broşür dağıtımı yaptı.

REQA 

Demokratik İslam Kongresi Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında Reqa’da bir seminer düzenledi. Etkinliğe, Suriye Kadın Meclisi, Özgür Kadın İttifakı ve Demokratik İslam Kongresi ile Genel Kadın Meclisleri üyeleri katıldı.

Seminerde, Kuzey ve Doğu Suriye Al El Beyt İttifakı Yönetim Üyesi Betûl Hemzawî, kadına yönelik şiddetin bir günde sona erdirilemeyeceğini, bunun için güçlü bir mücadelenin verilmesi gerektiğini belirtti.

Fırat Kantonu İslam Kongresi Kadın Meclisi Koordinasyonu Rîm Idrîs ise, şiddeti "hastalıklı bir akıldan kaynaklanan utanç verici ve zalimce bir davranış" olarak tanımlayarak, şiddetin insan onuru ve haklarıyla bağdaşmadığını belirtti.

Seminerde, kadının durumunun her açıdan iyileştirilmesi gerektiği, eğitimin kalkınmanın temeli olduğu ve toplumsal cinsiyetçilikten korunması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, kadınlara yönelik özel seminerler düzenlenmesi, çocuk evliliklerinin önlenmesi ve toplumsal cinsiyetsiyetçilikle mücadele edilmesi gerektiği ifade edildi.

Jineoloji Akademisi de Reqa’da bulunan Şerq Üniversitesi ile birlikte dijital şiddet ve çözüm önerilerine dair bir seminer düzenledi.

Jineoloji Akademisi Üyesi Elya Silêman, dijital şiddetin özellikle kadınlar ve gençler üzerinde yıkıcı etkiler yarattığını, bireylere ahlaksızlık aşılayıp duygusal, maddi, cinsel ve bilgi yönünden şantaj yapıldığını vurguladı. Dijital şiddetin, sözlü, fiziksel, politik ve ekonomik şiddetten çok daha yıkıcı olduğunu belirtti. Dijital şiddetin sınırlandırılması için şiddet kavramının ve türlerinin doğru anlaşılmasının önemine değinen Elya Silêman, bireyler arasında farkındalık oluşturulması gerektiğini de söyledi.

Seminer sonrası, akademi üyelerinin hazırladığı tiyatro oyunu sahnelendi.