Mısır ve Çin'den ateşkes ve 'Filistin Devleti' çağrısı

Mısır ve Çin dışişleri bakanları pazar günü düzenledikleri ortak basın toplantısında Gazze'deki savaşın 100. gününde ateşkes yapılması ve "Filistin Devleti" kurulması çağrısında bulundu.

Mısır ve Çin dışişleri bakanları Kahire'de bir araya geldi. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi Afrika turunun başında düzenlediği bu ortak basın toplantısında, Mısırlı mevkidaşı Sameh Shukri ile birlikte "1967 sınırları dahilinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin Devleti"nden yana olduklarını söyledi.

Ortak basın açıklamasında iki yetkili ayrıca "şiddete ve çatışmalara son verilmesi" çağrısında bulundu.

Bildiride, Filistinlilerin halihazırda iki rakip ve paralel hükümet altında yaşıyor olmalarına rağmen, "(İsrail) işgalinin sona erdirilmesi ve toprak bütünlüğüne sahip bağımsız bir Filistin Devleti ile Filistin sorununa adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözüm bulunması için uluslararası bir barış zirvesi düzenlenmesi" çağrısında bulunuldu.

Başkan Mahmud Abbas'ın Filistin Yönetimi 1967'den beri İsrail işgali altında bulunan Batı Şeria'nın bir kısmını elinde tutarken, 7 Ekim’den by yana yana İsrail ile savaş halinde olan Hamas ise Gazze Şeridi'ni kontrol ediyor.

Çin'in İsrail ile iyi ilişkileri var ancak resmi açıklamalarında Filistin davasını on yıllardır destekliyor ve Filistin'in bir devlet olması taleplerine katılıyor. Pekin geleneksel olarak iki devletli bir çözüm için kampanya yürütüyor.

Savaşın 100. gününde Hamas Sağlık Bakanlığı Gazze Şeridi'nde çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 23 bin 968 Filistinlinin öldüğünü ve 60 bin 582 kişinin yaralandığını açıkladı. 7 Ekim'deki Hamas saldırısında ise çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.140 kişi öldü.