Mogadişu’da bomba yüklü araçla saldırı

Somali’nin başkenti Mogadişu’da pazar akşamı Euro-2024 finalinin oynandığı sırada tıklım tıklım olan bir kafenin dışında bomba yüklü bir aracın patlatılması sonucu en az 9 kişi hayatını kaybetti.

Somali Ulusal Haber Ajansı'na (SONNA) göre polis sözcüsü medyasına yaptığı açıklamada ilk bilgilere göre 9 kişinin öldüğünü bildirdi.

İnternette yayınlanan görüntülerde, patlamanın şehir merkezindeki popüler mekânı yerle bir ettiği görülüyor. 

Yetkililerin radikal İslamcı grup Şebab'a atıfta bulunmak için kullandığı terimi kullanan SONNA, "Harici teröristler tarafından yerleştirildi" diye bildirdi. 

El Kaide ile bağlantılı bir cihatçı grup Şebab, geçmişte Mogadişu'da ve ülkenin diğer bazı bölgelerinde çok sayıda bombalama ve diğer saldırılar gerçekleştirdi.

Cumartesi günü, Şebab üyeleri olduğuna inanılan beş mahkum, Mogadişu'nun ana hapishanesinden kaçma girişimi sırasında çıkan çatışmada öldürüldü. 

Cezaevi yetkililerine göre üç gardiyan öldü ve 18 gardiyan da yaralandı. Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mohamud Şebab’a karşı "topyekûn" bir savaş sözü verdi. 

Her ne kadar 2011 yılında Afrika Birliği (AU) güçleri tarafından başkentten çıkarılmış olsa da Şebab'ın Somali kırsalında hala güçlü bir varlığı var.

Grup, başta Somali olmak üzere Kenya gibi komşu ülkelerde de siyasi, güvenlik ve sivil hedeflere karşı defalarca saldırılar düzenledi. BM Güvenlik Konseyi, 31 Aralık 2024 tarihine kadar tüm Afrika Birliği barış gücü askerlerinin Somali'den çekilmesini ve böylece güvenliğin yalnızca Somali ordusu ve kolluk kuvvetlerine emanet edilmesini öngören bir kararı kabul etti.