Moritanya açıklarında en az 89 göçmen öldü

Moritanya resmi ajansı ve hükümet yetkilileri, bu hafta Avrupa'ya giderken Moritanya açıklarında teknelerinin batması sonucu yaklaşık 90 göçmenin öldüğünü ve onlarcasının dakayıp olduğunu bildirdi.

Moritanya haber ajansının bildirdiğine göre "Moritanya sahil güvenliği, 1 Temmuz Pazartesi günü Atlantik Okyanusu kıyısında alabora olan büyük bir geleneksel balıkçı teknesinde 89 kişinin cesedini buldu". Trajedi, ülkenin güneybatısında Ndiago kentine 4 kilometre mesafede yaşandı. 

Ajans sağ kurtulanların teknenin Senegal ile Gambiya arasındaki sınırdan 170 yolcuyla yola çıktığını ve kayıp sayısının 72'ye yükseldiğini söylediklerini aktardı. 

Tekne Senegal kıyılarından kuzeye doğru yol almış ve battığında Moritanya sularına yeni girmişti. Hükümet yetkilileri de bilgileri doğruladı. 

Göçmenler Atlantik rotasından İspanyol takımadası ve Avrupa'ya açılan kapı olan Kanaryalar’a ulaşmaya çalışıyordu. 

Yoksulluk, işsizlik ya da umutsuzluktan kaçan binlerce Afrikalı, onlarca yolcu taşıyabilen kanolarla ya da tehlikeli teknelerle para karşılığında gizlice yola çıkarak bu tehlikeli rotayı kullanıyor.

İspanyol sivil toplum kuruluşu Caminando Fronteras'a göre 2024 yılının ilk beş ayında çoğu Kanarya Adaları rotasında olmak üzere 5 binden fazla göçmen İspanya kıyılarına ulaşmaya çalışırken hayatını kaybetti.

Mayıs ayında Gine'den gelen en az 26 göçmen Senegal açıklarında hayatını kaybetti. Şubat ayında yine Senegal açıklarında en az 26 göçmen daha aynı kaderi paylaştı. Ama bu bilançolar, trajedinin gerçek boyutlarını anlatmaya yetmiyor.  Zira denizde kaybolanların sayısını tespit etmek zor.