MSF: Sudan’da yaralananların üçte biri kadın ve 10 yaş altı çocuk
Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Sudan’da 15 aydır süren savaşta yaralananların üçte birinin kadınlar ve 10 yaşın altındaki çocuklardan oluştuğunu belirtti.
Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Sudan’da 15 aydır süren savaşta yaralananların üçte birinin kadınlar ve 10 yaşın altındaki çocuklardan oluştuğunu belirtti.
MSF uluslararası başkanı Christos Christou salı günü AFP'ye yaptığı açıklamada, BM kuruluşları ve STK'ların büyük bir insani krizle karşı karşıya olan nüfusa yardım etmek için savaşın parçaladığı Sudan'a geri dönmeleri gerektiğini söyledi.
MSF, Sudan’da halen faaliyet gösteren hastanelere yardım ediyor. Christos Christou, 15 aydır süren savaşta yaralananların üçte birinin "kadınlar ve 10 yaşın altındaki çocuklar" olduğunu belirtti.
Nisan 2023'ten bu yana süren savaş, General Abdülfettah El Burhan liderliğindeki ordu ile eski yardımcısı General Muhammed Hamdan Daglo'nun paramiliter Hızlı Destek Kuvvetlerini (HDK) karşı karşıya getirdi.
BM'ye göre her iki taraf da on binlerce insanın hayatına mal olan ve 10 milyondan fazla insanı yerinden eden bu savaşta, nüfusun yoğun olduğu bölgelerin ayrım gözetmeksizin bombalanması da dahil olmak üzere savaş suçu işlemekle itham ediliyor.
Haziran sonunda yayınlanan BM destekli bir rapora göre, nüfusun yarısından fazlasını oluşturan yaklaşık 25,6 milyon kişi "akut gıda güvensizliği" ile karşı karşıya.
BM'ye göre ülke "yakın geçmişteki en kötü insani krizlerden birine" sürüklenirken, insani yardım operasyonlarının büyük çoğunluğu durduruldu.
Başkent Hartum'un bin kilometre doğusundaki Port Sudan'da AFP'ye verdiği mülakatta Christou, birçok kuruluşun "bekleyip çatışmanın nasıl gelişeceğini görmeyi" tercih ettiğini söyledi. Christou, ancak "diğer kuruluşlardan ve özellikle de BM kuruluşlarından geri dönmelerini ve daha fazlasını yapmalarını istediklerini" söyledi.
İnsani yardım kuruluşlarının çoğu ülkenin sadece ordu kontrolündeki doğusuna yardım gönderebildi ve BM savaşan tarafları insani yardım erişimini "sistematik olarak engellemekle" suçladı.
Christou, "Yağmalama, sağlık personelinin tacize uğraması ve insan kayıplarımız devam ediyor" diyerek üzüntüsünü dile getirdi.
Savaşın başlamasından bu yana ordu ve HDK, insani yardımları yağmalamak ve engellemenin yanısıra zaten kırılgan olan sağlık sistemini neredeyse yok etmekle suçlanıyor.
Kuzey Darfur eyaletinin başkenti ve Darfur bölgesindeki (batı) beş eyalet arasında paramiliter güçlerin kontrolünde olmayan tek başkent El-Faşir'de, çatışmaların yeniden başladığı 10 Mayıs'tan bu yana MSF'nin desteklediği tesislere en az dokuz saldırı düzenlendi.
Christou'nun "kasıtlı" olarak nitelendirdiği saldırılarda Sudan genelinde doktorlar tehdit edildi, hastalar öldürüldü ve pediatri birimleri bombalandı.
Christou, "Hastaneler, insanların yardım isteme hakkına sahip olduğu, hastaların ve sağlık personelinin korunması gereken kutsal yerlerdir" diye vurguladı.
Çatışmalarda yaralananların çoğu, %70'inden fazlası hizmet dışı bırakılmış olan hastanelere ulaşamıyor.
Christou, çoğu zaman hastaları kabul edebilen tek tesis olan MSF destekli hastanelerde, "savaşla ilgili yaralanmalarla kabul edilen neredeyse her üç kişiden biri kadın ya da 10 yaşından küçük bir çocuk" diyor.
Yağmur mevsimi yaklaşırken, insani yardım kuruluşları sağanak yağışların ve sellerin tüm bölgeleri izole edeceği uyarısında bulundu. Yağmur mevsimi için "Bu bizim kabusumuz" diyen Christou, kitlesel açlık uyarısında bulundu.
İnsani yardım kuruluşları uzun zamandır Sudan'da resmi olarak kıtlık ilan edilmesini engelleyenin sadece sahadaki verilere ulaşmanın zorluğu olduğu konusunda uyarıda bulunuyordu, ancak MSF ve diğer kuruluşlar ülke genelinde "artan ciddi yetersiz beslenme eğilimleri" gözlemliyor.