Nahel’i öldüren polise utanç verici destek: 1 milyon euro

Fransa’da 17 yaşındaki Nahel’i öldüren ve “kasıtlı cinayetten” tutuklanan polise destek amacıyla aşırı sağcıların başlattığı kampanyada toplanan miktar 1 milyon euroyu aştı.

Eric Zemmour ve Marine Le Pen gibi aşırı sağcılara danışmanlık yapmakla bilinen Jean Messiha tarafından GoFundMe üzerinden başlatılan kampanya devam ediyor.

17 Haziran’da Nahel M. isimli çocuğu öldürdüğü için tutuklanan polisin ailesine destek için toplanan miktar 1 milyon euroyu aştı.

Kampanya, "İşini yapan ve bugün yüksek bir bedel ödeyen Nanterre polisi Florian.M'nin ailesine destek" başlığı altında yürütülüyor. Kampanyaya 5 bini aşkın kişinin katıldığı bildirildi.

Sosyal ağlarda GoFundMe platformuna yönelik eleştiriler yöneltildi. GoFundMe, çevrim içi başlatılan kampanyanın kendi kurallarına “uygun” olduğunu zira “fonların doğrudan aileye teslim edildiğini” savundu.

Ancak sitenin kullanım şartlarında "mali ve şiddet içeren suçların yasal olarak savunulması" için para toplamayı amaçlayan kampanyaların yasak olduğu belirtiliyor.

Adalet Bakanı Éric Dupond-Moretti, France Inter'de yaptığı açıklamada bu kampanyanın olayları "yatıştırma yönünde gitmediğini" ve Jean Messiah tarafından başlatılan girişimin olası bir "araçsallaştırılmasına" karşı uyarıda bulundu.

Messiah’ın, Nahel'in annesi ve ailesini desteklemek için başlatılan başka bir çevrim içi kampanya ile rekabet ettiği yönünde değerlendirmeler var. Messiah, sosyal ağlarda Nahel ailesini desteklemek için başlatılan kampanyadan daha fazla bağış toplamakla övünüyor.

Bununla birlikte sosyal ağlarda ve medyada birçok kişi, bu girişimin utanç verici olduğunu belirtiyor. Bazı internet kullanıcıları, “Bir Arap öldürmenin 1 milyon euro ile ödüllendirildiğini” belirtirken, bazıları “utanç desteği” tanımını kullandı. “Kasten öldürmeyi desteklemek için bir milyon euro” ve “Ölümcül bir hatayı ödüllendirmek için bir servet” gibi ifadeler kullanıldı.