Nazilerle ilişkisi olan İsveçli politikacılar deşifre edildi

Anonim bir hacker grubu, Nazi Kuzey Direniş Hareketi’nin bilgisayarlarındaki bilgileri ele geçirerek Nazilerle ilişkisi bulunan İsveçli politikacıların kimlik bilgilerini medya ve kamuoyuna açıkladı.

Nazilerle ilişkisi bulunan politikacılar arasında İsveç Demokratları’ndan Sol Parti’ye kadar değişik partilerden çoğunluğu belediye meclis ve il genel yönetiminde bulunan siyasetçiler var. Nazilerle en fazla ilişkisi olan politikacılar ise ırkçı ve yabancı düşmanı parti olan İsveç Demokratları’nın üyeleri.

“No front friday” adlı hacker grubunun ele geçirdiği ve kamuoyuna açıkladığı bilgiler arasında Kuzey Cephesi’nin internet butiğine siparişlerde bulunan, makaleler yazan, yorumlar yapan ve para yardımında bulunan kişilerin kimlik bilgilerinin yanı sıra Kuzey Direniş Hareti’nin 1100 üyesinin de ad ve soyadları yer alıyor.

HEM NAZİ NMR'NİN HEM DE İSVEÇ DEMOKRATLARI'NIN ÜYELERİ

İsveç Demokratları’nın 14 belediye yöneticisi, Nazi Kuzey Direniş Hareketi’ne değişik biçimlerde destek veriyor. Bunlardan bir kısmı hem İsveç Demokratları hem de Kuzey Direniş Hareketi üyesi.

İsveç Demokratları’nın Järfälla Şube Başkanı Fredrik Franzen 2014 yılından beri Nazi Kuzey Direniş Hareketi’nin üyesi. Hitler’in toplama kamplarından kurtulmayı başaran 93 yaşındaki Emerich Roth, bundan birkaç ay önce bir gazetede yayımlanan makalesinde İsveç Demokratları’nın güçlenmelerinin yol açacağı tehlikelere dikkat çekmiş ve partinin içinde Nazilerin bulunduğunu söylemişti.

Franzen, Roth’a yanıt vermek için yazdığı makalede Roth’un iddilarının gerçekleri yansıtmadığını ve İsveç Demokratları içinde Nazilerin bulunmadığını iddia etmişti. Hacker grubunun ele geçirdiği yazışmalar ve belgeler Franzen’in Kuzey Direniş Hareketi üyesi olduğunu ve Nazilere maddi yardımda bulunduğunu gösteriyor.

NAZİLERE YARDIM EDENLER ARASINDA BİR SOL PARTİLİ

Nazilere para yardımında bulunanlar arasında burjuva partilerine mensup 2 politikacıyla bir Sol Partili de bulunuyor.

ETC adlı günlük gazetenin konu hakkındaki sorularını yanıtlayan Franzen, İsveç Demokratlarına yönetici olmadan önce Kuzey Direniş Hareketi’ne üye olduğunu ve üye aidatı ödediğini kabul ediyor ancak daha sonra ilişkisini kestiğini iddia etti.

Ancak ETC’nin araştırmaları Franzen’in son 10 yıldır Nazilerin yayın organı Kuzey Cephesi’nde yorumlar yaptığını ve diğer Nazi ve ırkçı grupların Facebook hesaplarını beğendiğini gösterdi.

HIRİSTİYAN DEMOKRAT POLİTİKACI NAZİLERLE ÇALIŞIYOR

Hıristiyan Demokrat Parti’nin Kil yerleşim birimindeki Belediye Meclis Üyesi Mattias Falk’ın da Nazilerle yakın ilişkisi bulunuyor. Falk, Nazilere ait Kuzey Cephesi Yayınevi’nden Hermann Göring’in kitaplarını, Yahudi ve yabancıları hedef alan yüzlerce bildiri ve sticker sipariş etti.

Falk, gazete ve diğer materyalleri okumak ve incelemek amacıyla aldığını söyleyerek kendisini savunurken hala sosyal medyada Nazilerin makale ve yazılarını paylaşıyor.

Yönetici pozisyonundaki üyelerinin Kuzey Direniş Hareketi’yle olan ilişkilerinin açığa çıkması Nazilerle ilişkisi olduğu iddialarını her fırsatta reddeden İsveç Demokratları’nı güç durumda bıraktı. Partinin enformasyon sorumlusu Henrik Gustafsson, İsveç Demokratı olmayanların partiyi tek etmeleri gerektiğini aksi takdirde kendilerinin konuyu ele alıp ihraç edeceklerini söyledi.

NMR NEYİ AMAÇLIYOR?

Kurulan Kuzey Direniş Hareketi 1997 yılında kuruldu ve İsveç’in en örgütlü ve saldırgan Nazi örgütü. Yahudi ve yabancı düşmanlığını çalışmalarının odağına koyan örgüt, rejimi silahla yıkmayı ve yerine nasyonal sosyalist bir devlet kurmayı ve kuzey ırkından olmayan tüm yabancıları sınır dışı etmeyi hedefliyor.

Polis, giderek güçlenen ve güçlendikçe daha çok saldırganlaşan Kuzey Direniş Hareketi'ne yönelik önlem alma hazırlığında. Bu ayın sonrasında başlayacak NMR, Göteborg Kitap Fuarı sırasında 30 Eylül günü gösteri yapacak. Yahudi örgütleri, sinagoguna yakın bir yerde yapılacak gösterinin iptal edilmesi için polise başvurdu.

Irkçı yürüyüşü yasaklamayan polis, NMR'ye askeri yürüyüş yapmamaları ve Nazi sembolleri taşımamaları uyarısında bulundu. Buna uymayanlara yasalardaki hükümleri uygulayacağını açıkladı.

FİNLANDİYA'DA YASAKLANABİLİR

NMR tüm İskandinavya ülkelerinde olduğu gibi Finlandiya'da da örgütlü. NMR'nin ırkçı saldırıları artırması ve bir genci Helsinki'de sokak ortalarında katletmesinden sonra Finlandiya'da Nazilere yönelik tepkiler artmıştı. Yüzbinlerce kişiyi temsil eden parti ve örgütler, bir araya gelerek NMR'nin yasaklanması için bir kampanya başlatmış, on binlerin katıldığı protesto gösterileri düzenlemişti.

Ortak çalışma etkisini göstermeye başladı. Emniyet Genel Müdürlüğü, mahkemeye başvurarak NMR'nin ırkçı ve şiddete başvuran bir örgüt olduğunu belirterek yasaklanmasını istedi. Davanın bu yılın sonuna doğru sonuçlanması bekleniyor.