Norveç, İspanya ve İrlanda Filistin Devleti’ni tanıdı

On binlerce kişinin hayatını kaybettiği Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırıları devam ederken Norveç, İspanya ve İrlanda bir Filistin devletinin varlığını tanıdıklarını duyurdu.

3 ÜLKE FİLİSTİN'E TANIDI

İrlanda Başbakanı Simon Harris, Oslo ve Madrid ile ortak bir duyuru yaparak İrlanda'nın da Filistin devletini tanıyacağını açıkladı.  “Bugün İrlanda, Norveç ve İspanya olarak Filistin Devletini tanıdığımızı ilan ediyoruz” diyen Simon Harris, bunu “İrlanda ve Filistin için tarihi ve önemli bir gün” olarak selamladı.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Støre, İsrail hükümetinin uyarılarına rağmen Norveç'in 28 Mayıs'tan itibaren bir Filistin devletinin varlığını tanıyacağını duyurdu. 

İsrail Dışişleri Bakanlığı Salı akşamı X sosyal ağında Dublin'e yönelik bir video mesajı yayınlayarak “Filistin devletini tanımanız sizi İran ve Hamas'ın elinde bir piyona dönüştürme riski taşıyor” uyarısında bulundu. Çarşamba günü İsrail, İrlanda ve Norveç'teki büyükelçilerini “istişare için” geri çağırdı.

İsrail'e göre, müzakere edilmiş bir çözüm olmadan bir Filistin devletini tanıma planları Hamas için bir “ödül” olacak. 

7 Ekim'den bu yana onbinlerce kişi Gazze'deki İsrail saldırılarında hayatını kaybederken, BM açlık felaketi konusunda uyarıyor. Ağır bir yıkımın yaşandığı ve insani yardıma erişimin eksik kaldığı Gazze'ye ilişkin İsrail üzerinde baskılar da artıyor. 

Bir yandan soykırım suçlamaları yöneltilirken, son olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) savcısı Karim Khan Pazartesi günü yaptığı açıklamada, savaş ve kıtlık tehdidi karşısında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında “sivilleri kasten aç bırakmak”, “kasten adam öldürmek” ve “imha ve/veya cinayet” gibi suçlardan tutuklama emri çıkarılmasını talep etti.