OPCW sözcüsü Elisabeth Waechter yaptığı açıklamada “Rusya Federasyonu ve Ukrayna birbirlerini suçladılar ve kimyasal silah kullanımına ilişkin iddiaları Örgüt'e bildirdiler” dedi.
Waechter bununla birlikte, “İki tarafça şu ana kadar Örgüt'e sağlanan bilgiler ve Sekretarya'nın elindeki bilgiler yeterince doğrulanmamıştır” diye ekledi.
Waechter, “Yine de durum değişkenliğini koruyor ve zehirli kimyasalların silah olarak kullanımının yeniden canlanması olasılığı açısından son derece endişe verici” uyarısında bulundu.
Geçtiğimiz hafta ABD Dışişleri Bakanlığı Moskova'yı, 1997 yılında yürürlüğe giren ve Rusya tarafından imzalanarak onaylanan Kimyasal Silahlar Sözleşmesini (CWC) ihlal ederek Ukraynalı birliklere karşı “kimyasal silah” olan kloropikrin kullanmakla suçladı.
Kloropikrin, Birinci Dünya Savaşı sırasında boğucu gaz olarak yaygın bir şekilde kullanılmıştı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, solunum sistemine zarar veren ve ciddi cilt ve göz tahrişine neden olabilen kimyasal bir maddedir.
ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre Rusya, kimyasal ajan kloropikrinin yanı sıra “CWC'yi de ihlal ederek Ukrayna'da bir savaş yöntemi olarak isyan kontrol ajanları (göz yaşartıcı gaz)” da kullanmıştı.
Kremlin, Amerika'nın suçlamalarını “temelsiz” olarak nitelendirdi ve bu alandaki “uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine” saygı duyduğunu belirtti.
Rusya artık askeri bir kimyasal cephaneliğe sahip olmadığını iddia ediyor, ancak ülke suçlandığı zehirli silahların kullanımı konusunda daha fazla şeffaflık için baskı görüyor.