Orman yangınları Atina’ya yaklaşıyor

Yunanistan'da pazar günü başlayan ve hızla başkente yaklaşan orman yangınları, ülkenin sivil savunma güçlerini alarma geçirdi.

Marathon kasabasının pazar akşamı boşaltılmasının ardından, pazartesi günü Atina'nın kuzeydoğusundaki banliyölerde daha fazla yerleşim yerinin tahliye edilmesi talimatı verildi.

İtfaiye sözcüsü Vassilis Vathrakogiannis, pazartesi sabahı yaptığı basın açıklamasında, yangının insanüstü çabalara rağmen kontrol altına alınamadığını ve hızla Penteli bölgesine ilerlediğini belirtti. 

Penteli’deki iki hastane, sabah saatlerinde tahliye edilen yerleşim yerleri arasında bulunuyor. 

Sekiz kişi solunum sorunları nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Sivil savunma yetkilileri, bölgedeki herkese gönderilen kısa mesajlarla tahliye talimatları verdi.

Yunan yetkililer, yerinden edilen binlerce kişiyi barındırmak üzere Atina'nın kuzeyindeki OAKA Olimpiyat Stadyumu'nu açtı. 

Yangın, sekiz köy ve 7.000 nüfuslu tarihi Marathon kasabasının boşaltılmasına neden oldu. Bu kişiler, sahil kasabası Nea Makri’ye yönlendirildi. 

Yangınla mücadelede 510 itfaiyeci, 152 araç ve 29 uçak görev yapıyor. Durumun ciddiyeti, Başbakan Kyriakos Mitsotakis’in tatilini yarıda kesip Atina’ya dönmesine yol açtı.

Pazar günü öğleden sonra itfaiye ekipleri, son 24 saat içinde çıkan 40 yangından 33'ünü kontrol altına almayı başardı, ancak aşırı hava koşulları nedeniyle yangınlar yayılmaya devam ediyor. Duman, Atina’nın bazı bölgelerini kapladı. Yunanistan Sivil Savunma Bakanı, yüksek sıcaklıklar, sert rüzgarlar ve kuraklık nedeniyle ülkenin büyük bir kısmının yüksek yangın riski altında olduğunu belirtti.

Vathrakogiannis, rüzgarların önümüzdeki saatlerde şiddetini koruyacağını ve yerel sakinlerin yetkililerin tavsiyelerine uymalarının hayati önem taşıdığını vurguladı. 

Meteoroloji servisleri, pazartesi günü bölgede 39°C sıcaklık ve saatte 50 km’yi aşan rüzgarlar bekliyor. Yunanistan, özellikle kurak geçen bir kışın ardından bu yaz orman yangınlarına karşı savunmasız durumda. Haziran ve temmuz ayları, 1960’tan bu yana en sıcak aylar olarak kaydedildi.

Bilim insanları, fosil yakıt emisyonlarının sıcak hava dalgalarının süresini, sıklığını ve yoğunluğunu artırdığı konusunda uyarıyor. Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’ne göre, artan sıcaklıklar orman yangını sezonunun uzamasına ve dünya genelinde alevlerin yaktığı alanların artmasına yol açıyor.