Pakistan’da intihar saldırısı: En az 8 asker öldü

Pakistan ordusu tarafından yapılan açıklamaya göre, canlı bombanın ülkenin kuzeybatısında askeri yerleşkeye bomba yüklü araçla düzenlediği saldırıda 8 Pakistan askeri öldü.

Saldırı, Afganistan sınırında yer alan ve uzun süredir İslamcı grupların yuvası olan dağlık Hayber Pahtunhva eyaletinin kuzeybatı kasabası Bannu'da meydana geldi.

Saldırı, Başbakan Şehbaz Şerif'in bu grupların ‘’kökünü kazımak’’ iddiasıyla yeni bir kampanya başlattığını duyurmasından birkaç hafta sonra gerçekleşti. 

SALDIRI 26 SAAT SÜRDÜ

Askerlerin ve ailelerinin kaldığı, askeri tesislerin bulunduğu bir yerleşkeyi hedef alan saldırıyı engellediğini açıklayan Pakistan ordusuna göre başlangıçta on militan yerleşkeye girmeye çalıştı.

Ancak 26 saat süren saldırı sırasında militanlar daha sonra "patlayıcı yüklü bir aracı çevre duvarına" çarparak bir patlamayı tetikledi ve bir ek binaya zarar vererek sekiz asker ve paramiliterin ölümüne neden oldu. Saldırıyı takip eden çatışmalarda on saldırganın öldürüldüğünü açıklayan ordu, yaralı sayısını belirtmedi.

140’I AŞKIN YARALI İDDİASI

Ancak AFP'ye konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yerel yönetim yetkilisi, patlayıcılarla dolu yelekler giyen beş savaşçının "yerleşim bölgesine sızmasının" ardından 141 kişinin yaralandığını söyledi.

Saldırıyı Ceyş-ê Muhammed  grubu üstlendi. Grup yaptığı açıklamada Pakistan ordusuna "önemli hasar verildiğini" bildirdi. Pakistan ordusu Ceyş-ê Muhammed grubunu "Afganistan'dan faaliyet göstermek ve geçmişte Pakistan'da terör eylemleri düzenlemek için Afgan topraklarını kullanmakla" suçladı.

Taliban'ın Ağustos 2021'de Afganistan'da iktidara geri dönmesinden bu yana Pakistan'da saldırıların arttığı iddia ediliyor. İslamabad merkezli Güvenlik Araştırmaları ve Çalışmaları Merkezi'ne göre 2023 yılında Pakistan'da 1.500'den fazla sivil, güvenlik güçleri mensubu ve İslamcı isyancı öldürüldü ve bu sayı son altı yılın en yüksek rakamı oldu.

İslamabad, Kabil'de iktidarda bulunan Taliban'ı, Pakistan'a yönelik saldırılar planlamak üzere Afgan topraklarına sığınan militanları ortadan kaldırmakta başarısız olmakla suçluyor. Taliban hükümeti ise bu suçlamaları reddediyor.