Pakistan ile Afganistan arasındaki sınır kapısı yeniden açıldı

Afganistan ve Pakistan arasında on gün boyunca kapalı kalan sınırı yeniden açıldığı duyuruldu.

Sınırdaki Pakistanlı bir yetkili isminin açıklanmaması kaydıyla AFP'ye yaptığı açıklamada sınırın yeniden açıldığını doğruladı ve bunun İslamabad ile Kabil arasındaki müzakereler sonucunda mümkün olduğunu söyledi.

Yetkili, "Görüşmeler sırasında 31 Mart'a kadar Pakistanlı ve Afgan sürücülerin vize ya da pasaport olmadan sınırı geçebilecekleri konusunda anlaşmaya varıldı" dedi.

Aynı yetkili, "Ancak 1 Nisan'dan itibaren hem vize hem de pasaport gerekecek" diye ekledi.

Torkham sınır kapısındaki bir Afgan yetkili olan Abdul Cabbar Hikmet, Pakistan'ın nihayet Afgan sürücülerin "pasaport veya vize olmadan" topraklarına girmesine izin vermeyi kabul ettiği için "ağır yük araçlarının geçebileceğini" açıkladı.

Birçok Afgan'ın pasaportu bulunmuyor. Genellikle yoğun olan Torkham karakolu, İslamabad'ın belgesiz Afganları Pakistan'ı terk etmeye zorlaması ve ülkeye giriş koşullarını sıkılaştırmasının ardından son aylarda birkaç kez kapatıldı.

Uluslararası Göç Örgütü'ne (IOM) göre eylül ortasından bu yana yarım milyondan fazla Afgan, Pakistan'dan ülkelerine geri döndü. Torkham 12 Ocak'ta ticari araçlara ve tıbbi nedenlerle Pakistan'ı ziyaret etmek isteyen yolculara tekrar kapatılmıştı. O tarihten bu yana, bazıları bozulabilir gıda maddeleri taşıyan binlerce kamyon Torkham'da mahsur kaldı.

AFP muhabirine göre, iki ülke arasındaki en önemli ikinci sınır kapısı olan Chaman (Pakistan)/Spin Boldak (Afganistan) sınır kapısı salı günü de kapalı kaldı.

Pakistan ve Afganistan arasındaki ilişkiler son aylarda ciddi şekilde gerilmiş, İslamabad Kabil'i Afgan topraklarındaki İslamcı militanların Pakistan'da saldırı planlamasına izin vermekle suçlamıştı.