Papua Yeni Gine'de toprak kayması: 2 bini bini aşkın ölü

Papua Yeni Gine'nin Enga eyaletinde meydana gelen büyük bir toprak kayması, 2 binden fazla insanı toprağa gömdü.

Pazartesi günü BM'ye yapılan açıklamada, yetkililer ölü sayısının başlangıçta tahmin edilenden çok daha yüksek olduğunu belirtti.

Enga eyaletindeki Mungalo Dağı'nın bir bölümü, Cuma günü saat 03:00 sularında çöktü. Bu olay, onlarca evin yerle bir olmasına ve bölge sakinlerinin uykularından uyanmasına neden oldu. 

Kurtarma görevlileri, köyde beklenenden daha fazla kişinin yaşadığını fark ettiklerinde, tahmini kurban sayısı hafta sonu 670'e yükseldi. 

Ulusal afet yönetim merkezi tarafından BM ofisine gönderilen mektupta, "Heyelan 2 binden fazla insanı canlı olarak gömdü ve büyük bir yıkıma neden oldu" denildi.

Afet yönetim merkezi, heyelanın "binalarda ve gıda bahçelerinde büyük tahribata neden olduğunu ve ülke ekonomisi üzerinde ciddi bir etki yarattığını" belirtti. Yetkililer, "Heyelan yavaş hareket etmeye devam ettiği için durum istikrarsızlığını koruyor ve kurtarma ekipleri ve hayatta kalanlar için sürekli bir tehlike oluşturuyor" uyarısında bulundu. Ordu ile ulusal ve bölgesel müdahale ekipleri de dahil olmak üzere tüm aktörler, acil ve ortak hareket etmeye çağrıldı.

BM göç ajansının başkanı Serhan Aktoprak, kurtarma ekiplerinin hayatta kalanları bulmak için zamana karşı yarıştıklarını söyledi. Aktoprak, "düşmeye ve zemini hareket ettirmeye devam eden kayalar" nedeniyle kurtarma çalışmalarının tehlikeli koşullarda sürdüğünü belirtti. Ayrıca, yeraltı sularının enkazın altından akarak zemini kayganlaştırdığını ve bu durumun başka bir toprak kaymasını tetikleyebileceğini söyledi. Güvenlik nedeniyle civardaki yaklaşık 250 ev tahliye edildi.

ŞİDDETLİ YAĞMURLAR VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Bölge sakinlerine göre, toprak kaymasını son haftalarda bölgeye düşen şiddetli yağışlar tetikledi. Papua Yeni Gine, Dünya Bankası'na göre dünyanın en yağışlı iklimlerinden birine sahip ve şiddetli yağmurlar düzenli olarak dağlık bölgelerde toprak kaymalarına neden oluyor. 

Bilim insanları, iklim değişikliğine bağlı olarak yağış düzenindeki değişimlerin ülkedeki toprak kayması riskini artırdığını belirtiyor. Mart ayında komşu bir vilayette meydana gelen toprak kaymasında en az 23 kişi hayatını kaybetmişti.

Papua Yeni Gine yetkilileri, uluslararası topluma yardım çağrısında bulunarak, BM'den ve diğer uluslararası dostlardan destek istedi.