Paris’te kağıtsız işçiler 30’u aşkın şirkette grevde

Fransa’nın Paris bölgesinde oturum izni olmayan düzensiz işçiler, 30’u aşkın şirkette greve gitti. CGT sendikası grevdeki yüzlerce işçiye oturum izni verilmesini istedi.

Çoğunluğu Afrika’dan gelen yaklaşık 500 düzensiz işçi, CGT sendikasının da desteğiyle, Paris bölgesinde çalıştıkları 33 inşaat, lojistik, temizlik ve dağıtım şirketini işgal etti.

CGT, grevcilerin çoğunun Véolia, Chronopost ve Carrefour gibi büyük şirketler için taşeron firmalarda geçici personel olarak çalıştığını ve bunun da bu kayıtsız işçilerin "aşırı sömürülmesini gizlemeyi mümkün kıldığını" belirtti.

İşçiler yaptıkları açıklamada "Düzenli hale getirilmemizi ve haklarımızı kazanmak için şirketlerimizde grevdeyiz" diyor.

Ekim 2008 ve 2009 arasında bir yıl grev yaptıktan sonra oturum izni alan Mamadou Kébé, "İşlerin yoluna girmesini istiyoruz" dedi.

Şu anda CGT 93 göçmen kolektifinin başında olan Kébé, "Bu işçiler, prim ve vergi ödedikleri haklardan yararlanabilmelidirler" dedi.

Her yıl 7 bin ila 10 bin arasında işçi düzenli hale getiriliyor. Bu işgücünün birkaç yüz bin olduğunu tahmin eden CGT, oturum izni verilen işçi sayısının yetersiz olduğu tepkisinde bulunuyor.

Sendika basın açıklamasında, Paris bölgesinde göçmenlerin "ev yardımı, inşaat ve bayındırlık işleri, otel ve yemek hizmetleri, temizlik, güvenlik ve tarımsal gıda sektörlerinde çalışanların yüzde 40 ila 62'sini" oluşturduğunu kaydediyor.