Pezeşkiyan hükümet üyelerinin parlamentoya sundu

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, pazar günü aralarında bir kadının da olduğu hükümet üyelerini onay için Meclis’e sundu. Dışişleri Bakanı olarak sunulan diplomat, Batı’ya açık olarak değerlendirildi.

Parlamento Başkanı Muhammed Bager Galibaf, devlet televizyonundan canlı yayınlanan bir oturumda 19 kabine üyesinin isimlerini açıkladı. 

Parlamentonun aday listesini pazartesi günü incelemeye başlaması ve cumartesi gününden itibaren oylamaya sunması bekleniyor.

Pezeşkiyan, 61 yaşındaki diplomatı Abbas Aragçi'yi dışişleri bakanlığı görevine getirdi. Bu tercih, bölgenin bir yandan İran ve müttefikleri ile diğer yandan İsrail arasında yüksek gerilimle sarsıldığı bir dönemde, özellikle de Gazze Şeridi’ndeki savaşın arka planında önem kazanıyor. 

Batı'ya açıklığıyla tanınan Aragçi, 2015 yılında Viyana'da İran'ın nükleer programına ilişkin uluslararası anlaşmanın sağlanmasında kilit rol oynamıştı. Ancak ancak üç yıl sonra ABD'nin anlaşmadan çekilme kararıyla bu anlaşma sabote edilmişti.

Pezeşkiyan, Yollar ve Kentsel Gelişim Bakanlığı için şehir planlama mezunu olan ve İskan Bakanlığı'nda sorumlu pozisyonlarda görev yapmış olan Farzaneh Sadegh adlı bir kadını aday gösterdi. Onaylanması halinde, 1979 yılında İslam Cumhuriyeti'nin kurulmasından bu yana bakanlık görevinde bulunan ikinci İranlı kadın olacak. 

Pezeşkiyan ayrıca polis komutanı ve Devrim Muhafızları'nın eski bir üyesi olan General Eskandar Momeni'yi de İçişleri Bakanı olarak seçti. 

Savunma Bakanlığı için ise eski Hava Kuvvetleri Komutanı ve 2021'den beri Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkan Yardımcısı olan General Aziz Nasirzadeh'i önerdi.

İran'da güvenoyu hükümetin bütünü için değil, bakan bazında alınıyor. Ülkede başbakanlık makamı yok. Mesud Pezeşkiyan, mayıs ayında bir helikopter kazasında hayatını kaybeden Ebrahim Rissi'nin ölümünün ardından temmuz ayı başında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçildi.  

Pezeşkiyan İran'ın dünyaya daha açık olması çağrısında bulunmuş ve ABD'nin çekilmesine ağır yaptırımların geri gelmesinin eşlik ettiği nükleer anlaşmayı yeniden canlandırma sözü vermişti.

Ancak İran'da cumhurbaşkanının yetkileri sınırlı. Cumhurbaşkanı hükümetin başında bulunarak, mevcut devlet başkanı ve stratejik konularda nihai karar mercii olan Ayetullah Hamaney tarafından belirlenen geniş siyasi ilkeleri uygulamaktan sorumlu.