Rio’da şiddetli yağmur en az 11 can aldı

Brezilya’nın Rio de Janeiro ve çevresinde pazar sabahı erken saatlerde yaşanan şiddetli yağmur nedeniyle en az 11 kişi öldü, bir kadın kayboldu.

Ölümler Rio'nun kuzey bölgelerinde ve yağışın özellikle yoğun olduğu metropol bölgesindeki çevre belediyelerde meydana geldi. Kurbanlar toprak kayması, boğulma ya da elektrik çarpması sonucu öldü. Bir kadının da kayıp olduğu bildirildi.

Şehrin "olağanüstü hal" ilan edilen bazı bölgelerinde son 24 saat içinde toplam 200 mm yağmur yağdı. Bu miktar, ocak ayı boyunca beklenenden daha fazla.

Kentin ana caddelerinden birinin bazı noktalarında sular arabaların kaportalarına kadar ulaştı. Cadde gece boyunca kapalı kaldı.

Rio itfaiyesi, sel ve toprak kaymalarına yardımcı olmak için çoğu kurtarma olmak üzere 200 operasyon gerçekleştirdiğini açıkladı. Yaklaşık on otobüs güzergahı çalışmayı durdurdu ve raylarda biriken su nedeniyle en az dört metro istasyonu kapatıldı.

Bölgesel Kalkınma Bakanı Waldez Goes, X'te yaptığı açıklamada "Başkan Lula'nın talimatları doğrultusunda, şiddetli yağışlardan etkilenen nüfusa federal hükümetin tam desteğini garanti etmek için Belediye Başkanı Eduardo Paes ile birlikte hareket ediyoruz" dedi.

Pazar günü Eduardo Paes, bölge sakinlerine "kamu görevlilerinin çalışmalarını engellememek" ve "hayatlarını tehlikeye atmamak" için seyahat etmekten kaçınmalarını tavsiye etti.

Ulusal Doğal Afetleri İzleme ve Uyarı Merkezi ise Rio eyaletindeki sekiz belediyede "çok yüksek" toprak kayması riski olduğu uyarısında bulundu.