Rus bölgesi Kursk’ta çatışmalar sürüyor: 76 bin kişi tahliye edildi

Moskova ve Kiev orduları arasında Rusya'nın sınır bölgesi Kursk’ta çatışmalar şiddetli bir şekilde sürerken, bölgeden 76 bini aşkın kişi tahliye edildi. Yerel bir nükleer santral da tehdit altında bulunuyor.

Kursk’taki çatışmalar altıncı gününde devam ediyor. Bölgeden 76 bini aşkın kişi tahliye edildi. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Ukrayna birliklerinin Cumartesi günü Rusya'nın Kursk bölgesine girmesiyle ilgili ilk kez yorumda bulundu. 

Günlük açıklamasında "savaşı Rusya'ya taşıma" operasyonlarını kabul eden Zelenskiy, "Ukrayna adaleti yerine getirebileceğini ve gerekli baskıyı sağlayabileceğini kanıtlıyor: saldırgan üzerinde baskı kurmak" dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı Rus ordusunun "Ukrayna silahlı kuvvetlerinin sınır ihlali girişimini püskürtmeye devam ettiğini" söyledi.  Bakanlık, Rus topraklarındaki Ukrayna birliklerini ve askeri teçhizatını vurmak için uçak ve topçu kullandığını belirtti.

Çatışmaların 10-20 kilometre mesafede bulunan Malaya Loknia, Olgovka ve Ivachkovski kasabalarının eteklerindeki sürdüğü belirtiliyor. 

Moskova'nın müttefiki olan ancak ordusu çatışmalara doğrudan müdahil olmayan Belarus'un Savunma Bakanlığı ise Ukrayna sınırındaki Gomel bölgesindeki (güney) birliklerini "olası bir provokasyona karşılık vermek" amacıyla ilave birlikler ve füzeler konuşlandırarak takviye ettiğini duyurdu.

Polonya da çatışmanın yayılması riskine karşı hazırlanıyor: Polonya Savunma Tedarik Ajansı, Amerikan savunma devi RTX tarafından üretilen birkaç yüz adet AIM-120C AMRAAM havadan havaya füzenin teslimatı için ABD ile bir sözleşme imzaladı.

Yerel bir nükleer santral konusunda da endişeler var. Rus devlet haber ajanslarının aktardığı bir açıklamada Rosatom, "Ukrayna ordusunun eylemleri Kursk nükleer santrali için doğrudan bir tehdit oluşturuyor" dedi. 

Açıklamada "Şu anda Ukrayna ordusunun saldırı ve provokasyonlarına yönelik gerçek bir tehlike söz konusudur" denildi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi de yaptığı açıklamada "nükleer bir kazadan kaçınmak için azami itidal" çağrısında bulunmuştu. Rus misyonu, UAEA'ya Perşembe günü santral sahasında "muhtemelen ele geçirilen roketlere ait parçalar ve kalıntılar" bulunduğunu bildirdiğini bildirdi.