Rusya'dan Alman ordusundaki sızıntıya tepki

Kremlin Sarayı, Ukrayna'ya silah sevkiyatı konusunda bazı Alman subaylar arasında geçtiği iddia edilen yazışmaların Rusya'daki sosyal ağlarda yayınlanmasının ardından Batı'nın Ukrayna'ya "doğrudan müdahil olduğu" tepkisinde bulundu.

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov basına yaptığı açıklamada, gerçekliği Berlin tarafından teyit edilen bu konuşmaların "Batı'nın kolektif olarak Ukrayna'daki çatışmaya doğrudan müdahil olduğunu bir kez daha gösterdiğini" savundu.

Peskov sözlerini şöyle sürdürdü: "Kaydın kendisi, Bundeswehr (Federal Savunma) bünyesinde Rus topraklarına yönelik saldırı planları hakkında ayrıntılı ve somut tartışmalar yapıldığını gösteriyor." Sözcü, “Her şey çok açık" diye ekledi.

Bu açıklama, Alman Büyükelçisinin pazartesi sabahı Rusya Dışişleri Bakanlığı ile görüşeceği sırada geldi.

Rus haber ajanslarına göre Büyükelçi Alexander Graf Lambsdorff yorum yapmadan bakanlıktan ayrıldı.

Üst düzey Alman subaylar arasında yapılan bir video konferans görüşmesinin ses kaydı cuma günü Rusya'daki sosyal ağlarda yayınlandı.

Alman yetkililer cumartesi yaptıkları açıklamada kaydın gerçek olduğunu ve "ele geçirildiğini" doğruladı.

Görüşmede katılımcılar Kiev'e Alman yapımı Taurus uzun menzilli füzeleri tedarik etme olasılığını, Ukrayna güçlerinin bunları kullanabilmesi için nelere ihtiyaç duyulacağını ve bunların olası etkilerini tartışıyor.

Konuşmanın içeriği Almanya için son derece utanç verici olarak değerlendirildi, zira Berlin çatışmayı tırmandırma riskini gerekçe göstererek Kiev'e Taurus füzeleri vermeyi resmi olarak reddediyor.