Rusya Harkiv’de ilerlediklerini duyurdu

Rusya, Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Harkiv bölgesinde ilerlediğini duyururken, cuma günü başlattığı saldırı kapsamında sınıra yakın dört kasabayı daha ele geçirdiğini öne sürdü.

Rus güçlerinin bölgede beş köyü ele geçirdiğini iddia etmesinden bir gün sonra Pazar günü sosyal paylaşım ağlarında açıklamada bulunan Ukrayna bölge valisi Oleg Synegubov,  “Toplam 4.073 kişi tahliye edildi” dedi. 

Rusya Savunma Bakanlığı daha sonra öğle saatlerinde Ukrayna'nın ikinci büyük şehrine ev sahipliği yapan bu bölgede sınıra çok yakın dört yerleşim birimini daha ele geçirdiklerini bildirdi.

Tahliyeler için seferber olan Vovchansk polis memuru Oleksiy Harkivskiy'e göre, son 24 saat içinde 32 insansız hava aracı saldırısına maruz kalan Vovchansk ilçesinden cuma gününden bu yana yaklaşık 1.500 kişi tahliye edildi.

Ukrayna kuvvetleri başkomutanı Oleksandr Syrskiy, “savunmamıza sızma girişimleri durduruldu” dedi 

Ancak Harkiv bölgesindeki durumun “önemli ölçüde kötüleştiğini” ve “karmaşık” olmaya devam ettiğini itiraf eden Syrskiy, Ukrayna güçlerinin “savunma hatlarını korumak ve düşmana zarar vermek için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını” söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Cumartesi akşamı yaptığı bir konuşmada, Rus birliklerinin neredeyse iki yıl önce geri püskürtüldüğü bu sınır bölgesinde Ukrayna'nın karşı saldırılarının devam ettiğine dair güvence verdi.

“Rusya'nın saldırı planlarını bozmak artık bizim bir numaralı görevimiz” diyen Zelenskiy, Kiev'in müttefiklerine silah teslimatını hızlandırmaları çağrısında bulundu.

Cumartesi günü Rusya Savunma Bakanlığı, birliklerinin bölgedeki beş Ukrayna köyünün yanı sıra daha güneydeki Donetsk bölgesinde de bir köyü “kurtardığını” söylemişti. 

Ukrayna güçleri ise Rusya içinde ve Ukrayna'nın Rus işgali altındaki bölgelerinde, özellikle de enerji altyapısına yönelik saldırılarını arttırdı.