Sadr, Bağdat'taki ABD büyükelçiliğini kapatmaya çağırdı

Irak'ın etkili Şii dini lideri Mukteda Sadr, İsrail'in Refah’ta Filistinlilerin kaldığı bir kampa düzenlediği saldırıda onlarca kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Bağdat'taki ABD büyükelçiliğinin kapatılmasını istedi.

Sadr X'te yaptığı açıklamada, “ABD büyükelçisinin Irak'tan sınır dışı edilmesi” ve “elçiliğin kan dökülmeden diplomatik yollarla kapatılması talebimi yineliyorum” dedi.

Mukteda Sadr, Gazze'deki “soykırımı” ve “Refah'taki kampların bombalanmasını” ve 7 Ekim'den bu yana Filistin topraklarındaki yıkıcı savaşta İsrail'e verilen “utanç verici” Amerikan desteğini kınadı.

2003'te Irak'ın işgalinden sonra ABD güçlerine karşı savaşan eski milis lideri, Irak’ta geniş bir halk kitlesine sahip ve ülke siyaseti üzerinde büyük etkisi var.

Sadr, Ekim ayı sonunda, Washington'un Filistinli Hamas'a karşı savaşta İsrail'e verdiği “koşulsuz destek” nedeniyle Irak hükümetine Bağdat'taki Amerikan elçiliğini “kapatma” çağrısında bulunmuştu.

Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in pazar akşamı Refah'a düzenlediği saldırıda 45 kişi öldü, 249 kişi yaralandı ve yerinden edilmiş kişilerin kaldığı bir kamptaki Filistinlilerin çadırları ateşe verildi. 

Bu olay yurtdışında da büyük bir öfke dalgasına yol açtı ve BM Güvenlik Konseyi'nin salı günü acil bir toplantı yapması bekleniyor.

Irak'taki tüm siyasi partiler Filistin davasını desteklerken, İran gibi Irak da İsrail devletini tanımıyor.