Sel felaketinin vurduğu Brezilya’da bilanço ağırlaşıyor

Brezilya'da tarihi sel felaketinin vurduğu ülkenin güneyinde hafta sonu yeniden şiddetli yağışların etkisi altına girdi, kurtarma çalışmaları zorlaştı. En az 136 kişi ölürken, bilançonun ağırlaşmasından endişe ediliyor.

Sivil Savunmanın cumartesi akşamı açıkladığı son rapora göre, ülkenin güneyindeki bu tarım eyaletinde ay başında meydana gelen şiddetli sağanak yağışlar nehirlerin taşmasına yol açarak yaklaşık iki milyon kişiyi etkiledi ve 136 kişinin ölümüne, 806 kişinin de yaralanmasına neden oldu.

BM uzmanları ve Brezilya hükümetinin iklim değişikliği ve El Niño fenomeni ile ilişkilendirdiği felaket sonucunda 537 binden fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kalırken, yaklaşık 125 kişi hala kayıp.

Ulusal Belediyeler Konfederasyonu'na göre 81 bin kişi yetkililer tarafından kurulan barınaklara sığındı. 92 binden fazla ev sellerden zarar gördü ya da yıkıldı.

Cuma günü Porto Alegre'de ve halihazırda etkilenmiş olan diğer bölgelerde yağmurların geri dönmesinden bu yana, yetkililer alarmda kaldı. Halkın etkilenen bölgelere geri dönmemesi için çağrılar yapılıyor. 

“Sel ve elektrik boşalması” riski konusunda uyarıda bulunan Ulusal Meteoroloji Enstitüsü'ne göre, bölgede önümüzdeki hafta başına kadar devam edecek “münferit sağanak yağışlar ve fırtınalar” bekleniyor.

Tahminlere göre en şiddetli yağışların pazar ve pazartesi günleri arasında olması bekleniyor. Meteoroloji uzmanı Catia Valente, özellikle kuzey kıyılarında daha fazla toprak kayması riski konusunda uyarıda bulundu.