Sel felaketleri: Myanmar’da binlerce kişinin dış dünyayla bağlantısı kesildi

Myanmar’da yerel medyaya göre ülkenin kuzeyinde meydana gelen şiddetli sel felaketinin ardından binlerce kişinin dünyayla bağlantısı kesildi, elektrik yok ve telefonla iletişim kurulamıyor.

Devlet medyasına göre, kuzeydeki Kaçin eyaletindeki Ayeyarwady nehri, birkaç gün süren şiddetli yağmurun ardından Myitkyina kasabasında "tehlike seviyesini" aştı.

Yerel medya tarafından yayınlanan görüntülerde sular altında kalan evler ve boyunlarına kadar su içinde, eşyalarını başlarının üzerinde taşıyarak dolaşan insanlar görülüyor.

"Su çok hızlı bir şekilde yükseliyor. Birçok insan hala evlerinde mahsur kalmış durumda" diyen bir Myitkyina sakini Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada elektrik ve telefon şebekelerinin pazar gününden bu yana kesik olduğunu söyledi.

Aynı kaynak, "Yakıt sıkıntısı var ve kurtarma ekipleri insanlara motorlu teknelerle ulaşmakta çok zorlanıyor" diye ekledi.

Bir başka Myitkyina sakini de evinin alt katının sular altında kaldığını ve kurtarma ekiplerinin gelmesini beklerken komşularına sığındığını aktardı. 

Salı sabahı sular biraz çekilse de yağmurun hala yağmaya devam ettiği bildirildi. 

Ani sel baskınlarının binlerce insanı evlerinde mahsur bıraktığı ifade edilirken, ülkenin meteoroloji ofisi önümüzdeki günlerde daha şiddetli yağmur uyarısında bulundu.

Ülkenin ikinci büyük şehri olan Mandalay'da Ayeyarwady nehri Temmuz ayının ilk on gününde 1,8 ila 3 metre arasında yükselebilir.

Myanmar’da hazirandan ekim ayına kadar süren yağmur mevsimi boyunca toprak kaymaları düzenli olarak meydana geliyor. Bu durum değerli metal madenlerinde çalışmak üzere Kaçin Eyaletine giden binlerce göçmen işçi için ölümcül bir risk oluşturuyor. 

Bir maden işçisine ve yerel medyaya göre, geçtiğimiz ay nadir bulunan bir toprak madeninde meydana gelen heyelanda beş kişi öldü ve en az yedi kişi de kayboldu.

Sel felaketi, Myanmar’ın bazı bölgelerinde cıvanın 48°C'ye kadar yükseldiği rekor sıcak hava dalgasından sadece birkaç hafta sonra meydana geldi. 

Yağmur mevsimi genellikle Güneydoğu Asya ülkesine aylarca süren sağanak yağışlar getiriyor, ancak bilim insanları insan kaynaklı iklim değişikliğinin aşırı hava olaylarını daha yoğun hale getirdiğini belirtiyor.