Sudan’da savaştan kaçmaya çalışan 25 kişi boğularak can verdi

Sudan'ın güneydoğusunda paramiliter güçler ile ordu arasındaki çatışmalardan kaçmaya çalışan onlarca kişi, teknelerinin batması sonucu hayatını kaybetti.

Demokrasi yanlısı bir grup perşembe günü yaptığı açıklamada, savaştan kaçmaya çalışanların bulunduğu teknenin batması sonucu 25 dolayında kişinin öldüğünü bildirdi.

Yerel direniş komitesi yaptığı açıklamada, tarih verilmeksizin "Sennar eyaletinde Mavi Nil'i geçerken bir teknenin batması sonucu çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan yaklaşık 25 kişi öldü" dedi. 

Bölge sakinleri arasında karşılıklı yardımı belgeleyen ve organize eden bu grup, "ailelerin bir bütün olarak" bölgeye yönelik son paramiliter ilerlemeden kaçmaya çalışırken öldüğünü belirtti. 

BM'ye göre, 15 Nisan 2023'te ordunun başındaki General Abdül Fettah el-Burhan ile eski yardımcısı, paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) başındaki General Mohamed Hamdane Daglo arasında patlak veren savaş onbinlerce insanın hayatına mal oldu ve 9  milyondan fazla insanı yerinden etti. Her iki taraf da sivilleri kasıtlı olarak hedef almak ve insani yardımı engellemekten savaş suçu işlemekle itham ediliyor.

Perşembe günü, Gedaref eyaletindeki yerel yetkililer, yerinden edilmiş 120 bin kişinin yakın zamanda şiddetin nispeten dışında kalan komşu eyalet Sennar'a ulaştığı tahmininde bulundu. Aynı kaynağa göre bunlardan 90 bini resmi olarak kayıt altına alındı.

Pazartesi günü Birleşmiş Milletler İnsani İşler Ofisi (Ocha), yarım milyondan fazla insanın savaştan kaçmak için sığındığı Sennar'ın başkenti Sinja kentinden 55 binden fazla insanın kaçtığını bildirdi. 

İki gün öncesinde HDK, Sinja'daki stratejik bir ordu üssünün kontrolünü ele geçirdiğini duyurmuş ve çok sayıda köylünün küçük ahşap teknelerle Nil nehrine kaçmasıyla büyük bir insani krizi tetiklemişti.

BM'ye göre bunların çoğu, halihazırda 600 binden fazla yerinden edilmiş insana ev sahipliği yapan Gedaref'te bir araya geldi.