Tam üyeliği reddedilen Filistin bu kez BM Genel Kurulu’na başvurdu
ABD'nin BM'ye tam üyeliklerini veto etmesinin ardından Filistinlilerin Cuma günü Genel Kurul'da sembolik bir adım atarak örgüt içinde birkaç hak daha kazanması bekleniyor.
ABD'nin BM'ye tam üyeliklerini veto etmesinin ardından Filistinlilerin Cuma günü Genel Kurul'da sembolik bir adım atarak örgüt içinde birkaç hak daha kazanması bekleniyor.
“Üye olmayan gözlemci devlet” statüsüne sahip olan Filistinliler, 2011 yılında Birleşmiş Milletler'e tam üye olmak için yaptıkları başvuruyu Nisan ayı başında yeniden gündeme getirdiler.
Böyle bir girişimin başarılı olabilmesi için Güvenlik Konseyi'nin olumlu tavsiyesinin ardından Genel Kurul'da üçte iki çoğunlukla oylanması gerekiyor. Ancak Amerika Birleşik Devletleri 18 Nisan'da bunu veto etti. Bu nedenle Filistinliler, Genel Kurul'a başvurmaya karar verdiler. Birçok gözlemci ve diplomat, Genel Kurul’da kazanma ihtimalinin çok yüksek olduğunu belirtiyor.
Birleşik Arap Emirlikleri tarafından sunulan karar tasarısı, Filistin Devleti'nin Birleşmiş Milletler'e “üyelik için gerekli koşulları yerine getirdiğini” ve “bu nedenle üyeliğe kabul edilmesi gerektiğini” belirtiyor. Güvenlik Konseyi'ne “konuyu olumlu bir şekilde yeniden değerlendirmesi” çağrısında bulunuyor.
Filistinliler ile iki devletli çözümü reddeden İsrailli müttefikleri arasında ikili bir anlaşma dışında herhangi bir tanımaya karşı çıkan Washington'un tutumu göz önüne alındığında bu ihtimal çok düşük görünüyor. AFP’nin haberine göre Uluslararası Kriz Grubu analistlerinden Richard Gowan, “Kurul’un sürekli olarak Konsey'den Filistin'in üyeliğini kabul etmesini istediği ve ABD'nin bunu veto ettiği bir tür ölümcül diplomatik döngüye girebiliriz” yorumunda bulundu.
Bu düşünceyle metin, Genel Kurul'un Eylül ayındaki 79. oturumundan başlayarak Filistinlilere “istisnai olarak ve emsal teşkil etmeden” gecikmeksizin bir dizi “ek hak ve ayrıcalık” tanınmasını öngörüyor.
Güvenlik Konseyi'ne seçme ve seçilme hakkını açıkça dışlayan metin, örneğin üçüncü bir ülkeden geçmeden doğrudan teklif ve değişiklik sunmalarına ya da üye devletler arasında alfabetik sıraya göre oturmalarına izin veriyor.
'BİR BİNAYI TUĞLA TUĞLA İNŞA EDİYORUZ'
Filistin Büyükelçisi Riyad Mansour Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte, “Bir binayı tuğla tuğla inşa ediyoruz. Bazı insanlar bunun sembolik olduğunu düşünse de bizim için önemli. BM'ye tam üye olma yönündeki doğal ve meşru hakkımıza doğru ilerliyoruz” dedi.
Richard Gowan ise İsraillilere ve Amerikalılara gönderilen “açık bir mesaja” atıfta bulunarak “önemli olan sembol” dedi.
İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, oylamanın “Filistin Yönetimi'ne fiili bir devlet hakkı vereceğini” belirterek, bunu “Güvenlik Konseyi'ni bypass etme ve BM Şartı'nı ihlal etme” girişimi olarak değerlendirdi.
Amerika Birleşik Devletleri de çekincelerini dile getirdi. ABD'nin BM Büyükelçi Yardımcısı Robert Wood, “Bunun bir emsal teşkil edebileceğinden endişe duyuyoruz” dedi.