Tayvan’da başkanlık seçimleri sular ısınıyor

Tayvan’da yapılan başkanlık seçimlerinde bağımsızlık yanlısı Lai Ching-te'nin seçilmesinin ardından Tayvan, Çin'i yeniden birleşmeden vazgeçmeye çağırırken, ABD’den gayrı resmi bir delegasyon adaya bekleniyor.

Tayvan yönetimi, Çin’in Lai Ching-te'nin önceki gün kazandığı "başkanlık seçiminin sonuçlarına saygı göstermesi" çağrısında bulundu.

Tayvanlı bir bakanlık açıklamasına göre, "Dışişleri Bakanlığı Pekin makamlarını seçim sonuçlarına saygı göstermeye, gerçeklerle yüzleşmeye ve Tayvan'a baskı yapmaktan vazgeçmeye çağırıyor".

"Aralarında 12 diplomatik müttefikin de bulunduğu 50'den fazla ülkeden" tebrik mesajı aldıklarını belirten bakanlık, Çinli yetkililer tarafından yapılan "saçma ve hatalı yorumları" kınadı.

Pazar günü erken saatlerde Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü X hesabında "Tayvan'da ne tür değişiklikler olursa olsun, dünyada tek bir Çin olduğu ve Tayvan'ın Çin'in bir parçası olduğu temel gerçeğinin değişmeyeceğini" belirtti.

Tayvan'ı gerekirse güç kullanarak yeniden birleştirilecek eyaletlerinden biri olarak gören Çin, cumartesi akşamı yaptığı açıklamada ise bu oylamanın "Çin ile yeniden birleşme yönündeki kaçınılmaz eğilimi engellemeyeceğini" ifade etmişti.

Çin'in Tayvan ile ilişkilerden sorumlu ofisinin sözcüsü Chen Binhua, "Biz (...) Tayvan'ın bağımsızlığını hedefleyen ayrılıkçı faaliyetlere ve dış müdahalelere kesin bir şekilde karşı çıkacağız" uyarısında bulundu.

Tayvan’da yapılan tek turlu başkanlık seçimlerinde mevcut başkan yardımcısı 64 yaşındaki Lai Ching-te, oyların yüzde 40.1'ini alarak kazandı.

Lai Ching-te, Washington'daki eski Taipei temsilcisi olan başkan yardımcısı Hsiao Bi-khim ile birlikte 20 Mayıs'ta göreve başlayacak.

İki dönem görev yaptıktan sonra yeniden seçilemeyen eski Başkan Tsai Ing-wen gibi Demokratik İlerleme Partisi (DPP) üyesi olan Lai Ching-te, Tayvan'ı "Çin'in sürekli tehdit ve gözdağından koruma" sözü verdi.

Tayvan'daki Amerikan Enstitüsü, Lai Ching-te'nin kazandığı başkanlık seçimlerinden bir gün sonra yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri tarafından gönderilen gayrı resmi bir heyetin Pazar günü Tayvan'a varacağını duyurdu.

Açıklamaya göre, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley, eski Dışişleri Bakan Yardımcısı James Steinberg ve Tayvan'daki Amerikan Enstitüsü Başkanı Laura Rosenberger'den oluşan heyet pazartesi günü "bir dizi önde gelen siyasi figürle görüşecek ve seçimlerin başarısından dolayı Amerikan halkının tebriklerini Tayvan'a iletecek".