Tayvan’da Koinu Tayfunu rekor şiddete rüzgarlara neden oldu

Tayvan Adası meteoroloji servisleri, Koinu Tayfunu'nun adanın güneyini sıyırarak sağanak yağmura ve saatte 340 km'yi aşan rekor rüzgârlara neden olduğunu bildirdi.

Meteoroloji servisi, bölgenin bir parçası olan Orkide Adası'nda çarşamba gecesi saniyedeki hızı 95,2 metreye varan rüzgâr kaydedildiğini ve bunun Tayvan için yeni bir rekor olduğunu belirtti.

Meteoroloji servisine göre tayfun başlangıçta Tayvan adasının güneyini vuracaktı, ancak "yörüngesi daha güneye saptı".

Uzmanlar iklim değişikliğinin tropik fırtınaların yolunu tahmin etmeyi zorlaştırdığını belirtirken, aynı zamanda şiddetini arttırarak şiddetli yağmur ve sellere yol açtığını düşünüyor.

Ülkeyi bir ay içinde vuran bu ikinci tayfun öncesinde 200'den fazla uluslararası ve iç hat uçuşu iptal edildi ve 3 bin kişi tedbir amaçlı olarak dağlık bölgelerden tahliye edildi.

Tayvan itfaiye teşkilatı 190 kişinin yaralandığını ancak ölen olmadığını ve binalarda hasar meydana geldiğini bildirdi.

Yerel medyaya göre yaralanmaların çoğu düşen ağaçlardan kaynaklandı. Ada genelinde 300 binden fazla ev elektriksiz kaldı.

Tayvan'da mayıstan kasıma kadar sık sık tropik fırtınalar yaşanıyor, ancak eylül başındaki Haikui tayfunu dört yıldır adayı vuran ilk tayfun oldu. Sağanak yağmur ve şiddetli rüzgarlarla gelen bu tayfundan dolayı yaklaşık 8 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Hong Kong Meteoroloji Gözlemevi'ne göre Koinu Tayfunu'nun Tayvan bölgesinden sonra Çin'in Guangzhou kentini de içeren Guangdong eyaletinin doğu kıyılarına yönelmesi bekleniyor.