Trump aşırı muhafazakar bir reformla dönüşünü hazırlıyor

ABD’de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump, aşırı muhafazakar çizgiler taşıyan bir programla geri dönmeye hazırlanıyor.

Geçen hafta sonu bir suikast girişimine maruz kalan Donald Trump, bu yıl 2016'ya kıyasla çok daha iyi hazırlanmış gibi görünüyor.

Daha deneyimli bir ekibi ve net bir şekilde tanımlanmış kavramlar içeren bir planı var.  Yönetiminin eski üyeleri tarafından hazırlanan Proje 2025, aşırı muhafazakar çizgiler taşıyan yaklaşık 1.000 sayfalık bir program ortaya koyuyor. 

Donald Trump her ne kadar bu belgeyle arasına mesafe koymuş olsa da yıl boyunca yaptığı konuşmalar gitmek istediği yönü açıkça ortaya koyuyor. 

GÖÇ KARŞITLIĞI

Göçü kontrol altına almak gündeminin en üst sıralarında yer alıyor. Nitekim son yıllarda ABD'ye yasadışı girişleri sürekli eleştirdi.

Donald Trump, Aralık 2013’te "Göçmenler ülkemizin kanını yok ediyor, ülkemizin bütünlüğünü yok ediyor. Ve onları sınır dışı etmek zorunda kalacağız" diye ilan etti.

Donald Trump hedeflerine ulaşmak için orduyu sınıra yığmak istiyor ve benzeri görülmemiş bir politika vaat ediyor.

EKOLOJİDEN TAMAMEN VAZGEÇECEK, PETROLE DÖNECEK

Ekonomi cephesinde Donald Trump enflasyonla öncelikli bir reçeteyle mücadele etmeyi planlıyor: ekolojik geçişten vazgeçmek ve tamamen petrole dönmek. Geçtiğimiz Nisan ayında "Sondaj yapmalıyız bebeğim, yeniden sondaj yapmalıyız" diyordu. 

DIŞ POLİTİKA

Donald Trump uluslararası alanda Amerika'nın gücünü yeniden tesis etmek istediğini iddia ediyor. Açıkça İsrail yanlısı olan Trump, nasıl olacağını belirtmeden Ukrayna'daki savaşını da  24 saat içinde çözme sözü veriyor. Trump ayrıca ayrıca NATO üyelerini bütçeye yeterince katkıda bulunmadıkları için dize getirmeyi planlıyor.

ADALET SİSTEMİNİ ARAÇSALLAŞTIRMA

Donald Trump, Beyaz Saray'a dönmesi halinde, derin devlet olarak adlandırdığı yönetimde temizlik yapma sözü veriyor. Mayıs 2023'te "Başkan'ın yozlaşmış bürokratları kovma yetkisini geri getireceğim ve bu gücü agresif bir şekilde kullanacağım" dedi.

Karşı karşıya kaldığı hukuksal süreçleri kişisel intikama dönüştürme eğilimleri gösteren Trump, zaten intikam arzusunu gizlemezken, Adalet Bakanlığı'nı kendi lehine kullanabileceğinden endişe ediliyor.  Ancak Trump'ın manevra alanı, mücadele etmek zorunda kalacağı bir karşı ağırlık olan Kongre'nin yapısına bağlı olacak.