Trumpa’a suikast girişimi: X’te komplo teorileri yayılıyor, Musk mı izin veriyor?

Elon Musk'ın sahibi olduğu ve eski adıyla Twitter olarak bilinen X sanal ağında, Donald Trump’a yönelik suikast girişimiyle ilgili komplo teorilerinin yayılmasına büyük ölçüde izin verildiği belirtildi. Musk, Trump'a desteğini açıkça belirtmişti.

Centre for Combating Online Hate (CCHR) tarafından hazırlanan bir rapora göre, eski ABD başkanının Pennsylvania'daki bir mitingde kulağından vurulduğu Cumartesi gününden bu yana, komplo teorileri içeren yayınlar X platformunda 215 milyondan fazla görüntülendi. 

STK, bu rakama ulaşmak için X'te "sahnelenmiş saldırı", "sahte afiş altında saldırı" veya "derin devlet" gibi ifadeleri içeren ve Donald Trump’a suikast girişimiyle bağlantılı olan en popüler 100 yayını analiz etti. 

CCHR, "Bu yayınlardan sadece beşi, içerdikleri yanlış bilgileri dengelemek amacıyla X topluluğu tarafından derecelendirildi" ifadesini kullandı. 

En popüler teoriler arasında, suikast girişiminin "içeriden" geldiğini öne süren ve Trump ile ABD Başkanı Joe Biden'ı korumakla görevli Gizli Servisi suçlayan bir teori, neredeyse 50 milyon kez görüntülendi. 

Bir başka popüler yayın, suikast girişimini halkın desteğini ve sempatisini kazanmak için bir girişim olarak nitelendirdi ve 10 milyondan fazla kez izlendi. 

Toplamda 8.8 milyondan fazla izlenen beş yayın ise, tetikçiyi vurmadan önce tereddüt etmekle suçlanan Gizli Servis keskin nişancılarından birinin, popüler Yahudi geleneğinde nazara karşı bir tılsım olarak kabul edilen ince kırmızı bir ip ya da Kabala taktığı iddiasına dayanarak Yahudi toplumunu suikast girişimiyle ilişkilendirdi. 

Cumartesi günü, Trump'a yönelik saldırıdan kısa bir süre sonra Elon Musk, eski başkana desteğini kamuoyuna açıklamıştı. Wall Street Journal’a göre, Musk, Trump’ın kampanyasını destekleyen ve teknoloji sektöründen diğer önde gelen isimlerin de katkıda bulunduğu bir gruba ayda yaklaşık 45 milyon dolar bağış yapmayı planlıyor.