Tunus açıklarında göçmen trajedisi: 4 ölü, 23 kayıp

Tunus açıklarında göçmenleri taşıyan iki geminin batması sonucu en az 4 kişi hayatını kaybetti, 23 kişi kayboldu.

Göçmen ve mülteciler için dünyanın en büyük mezarlığı olarak değerlendirilen Akdeniz’de bir trajedi daha yaşandı.

Ülkenin orta doğusundaki Safakes mahkemesinin bir sözcüsü Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada iki geminin batması sonucu Sahra Altı Afrika kökenli 27 kişi öldü ya da kayboldu.

Soruşturmacıların elde ettiği tanıklıklara göre 37 kişiyi taşıyan bir gemi cuma günü öğleden sonra battı, sadece 17’si kurtarılabildi.  

Başka bir gemi cumartesi sabahı başka bir geminin battığı ve Safakes’in kuzeyindeki bir plajda 4 cenaze bulunduğu, 3 kişinin kayıp olduğu ve 36 kişinin kurtarıldığı bildirildi.

Yetkililer her iki olaya ilişkin soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Tunus açıklarında mart ayı başından bu yana yedi gemi battı ve en az 100 dolayında göçmen öldü ya da kayboldu.

Cuma günü Tunuslu yetkililer yılın ilk üç ayında 13 bin 138’i Sahra Altı Afrika kökenli olmak üzere 14 bin 406 kişiyi kurtardıklarını veya yakaladıklarını bildirdi. 2022 yılının aynı dönemine göre bu sayının beş kat daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Tunus’un bazı noktaları İtalya’nın Lampedusa adasında 150 kilometre mesafede bulunuyor. Çoğunluğu Sahra Altı Afrikalı olmak üzere göçmenler sıklıkla Tunus kıyılarından Avrupa’ya ulaşmaya çalışıyor.

Tunus Cumhurbaşkanı Kais Said’in 21 Şubat’ta göçmenleri hedef alan ırkçı açıklaması ardından göç akışı yoğunlaştı. Said, Sahara Altı Afrika kökenli göçmenleri Tunus’a karşı bir “komployu” temsil etmek ve artan suç dalgasının sorumlusu olmakla suçlamıştı.

Bu ırkçı söylemler siyah göçmenler karşı şiddet olaylarını ateşlerken, ev sahipleri de ceza alma endişesiyle yüzlerce kişiyi kovmuştu. Bu nedenle çok sayıda kişi Tunus sokaklarında yaşamak zorunda kaldı.

12 milyon nüfuslu Tunus’ta tahminlere göre Sahra Altı Afrika’dan gelen 21 bin dolayında göçmen bulunuyor.